De Britse regering heeft dinsdag een uitgebreide lijst invoerheffingen gepubliceerd. Die gaan wereldwijd gelden als de Britten de EU eind dit jaar definitief verlaten. Op ingevoerde auto’s ‘die hoofdzakelijk bedoeld zijn voor het vervoer van minder dan tien personen’ komt een tarief van tien procent. Op remmen en alle soorten banden komt een heffing van vier procent, voor versnellingsbakken, assen en enkele andere onderdelen geldt een tarief van twee procent.

Groot-Brittannië heeft al dergelijke heffingen voor auto’s en producten van buiten de EU – tenzij de EU met die landen een handelsakkoord heeft – maar maakt tot nu toe deel uit van de vrije Europese handelsmarkt waar geen heffingen gelden. Omdat het land eind dit jaar definitief uit de EU valt, gaan de tarieven straks echter wel gelden voor invoer van auto’s en onderdelen vanuit bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk, Spanje of Nederland.