De daling over mei is echter wel een aanzienlijke verbetering vergeleken met april toen de automarkt wegens de volledige lockdown in België met 90 procent inzakte. “De versoepeling van de lockdownmaatregelen heeft het mogelijk gemaakt om de levering van nieuwe auto’s te hervatten. Leveringen aan B2B-klanten zijn sinds 4 mei weer toegelaten, leveringen aan particulieren sinds 11 mei,’’ tekent de federatie aan.

Geen optimisme

Over de eerste vijf maanden van dit jaar staat de Belgische markt voor personenauto’s nu op een min van bijna 36 procent. Febiac ziet op dit moment dan ook weinig reden voor optimisme. Bovendien zijn ook andere marktsegmenten zwaar getroffen. Zo werden er in mei ruim 22 procent minder kleine bestelwagens afgeleverd waarbij de daling in dit segment over vijf maanden uitkomt op 28 procent. De markt voor vrachtwagens tot 16 ton komt over vijf maanden gezien eveneens 28 procent lager uit, terwijl bij zwaardere vrachtwagens zelfs sprake is van een daling met bijna 46 procent.