‘Een bestelwagen van 20.000 euro kan je niet meer in Duitsland bouwen zonder daar geld op toe te leggen, heeft Sedran de ondernemingsraad voorgehouden. Die OR is daarop met zijn voorstellen akkoord gegaan. Hannover houdt wel de productie van duurdere bestelwagens en gaat vanaf 2022 ook de elektrische ID Buzz bouwen.

Sendran: ‘’Goed uitgeruste voertuigen bieden een goed perspectief voor de 10.000 werknemers die we in Hannover overhouden. Bovendien hebben we hen tegelijkertijd tot 2029 een baangarantie gegeven, uiteraard na daarover overeenstemming te hebben bereikt met de vertegenwoordigers van die werknemers.’’ In Polen bouwt Volkswagen Commercial Vehicles al de Caddy, de Transporter en de Crafter. Afgelopen jaar zijn er in de Poolse fabrieken van Volkswagen Groep 270.000 voertuigen van de band gelopen.