Tesla verrast weer met winst

Tesla heeft in het tweede kwartaal een nettowinst gerealiseerd van 104 miljoen dollar (90 miljoen euro). In dezelfde periode vorig jaar kwam Tesla nog 408 miljoen in het rood uit, maar de vier kwartalen daarna hebben allemaal zwarte cijfers opgeleverd. De omzet daalde wel met vijf procent naar zes miljard dollar waarvan 5,18 miljard afkomstig is van de autodivisie.

Tesla viert productie één miljoenste auto

De EV-fabrikant gaat uit van een succesvolle tweede jaarhelft, mede door het verder opvoeren van de capaciteit, maar houdt daarbij wel een slag om de arm: “Hoewel we de productie weer hebben opgevoerd naar het eerdere niveau, blijft het moeilijk te voorspellen of er verdere operationele onderbrekingen zullen komen en hoe het sentiment bij de consumenten zich in de tweede helft van 2020 zal ontwikkelen.’’

Vijf procent marge

“Ondanks dat onze fabriek in Fremont bijna de helft van het kwartaal gesloten was konden we voor de vierde achtereenvolgende keer kwartaalwinst boeken door operationele verbeteringen en kostenbesparingen. Voor de lopende twaalf maanden bereikte onze marge bijna vijf procent. We verwachten dat die marge in de loop van de tijd verder zal toenemen, uiteindelijk naar een voor de sector toonaangevend niveau,’’ aldus Tesla in de toelichting.

Model 3

Tesla leverde in het tweede kwartaal, zoals eerder gemeld, 90.891 nieuwe personenauto’s af, dat was 3 procent minder dan een jaar eerder. Omdat de goedkopere Model 3 daarin een steeds grotere rol speelt, daalde de omzet met een hoger percentage. Aan het eind van het kwartaal had Tesla maar voor 17 dagen nieuwe auto’s in voorraad. Verder konden de kosten mede in de hand worden gehouden omdat een deel van de werknemers tijdelijk niet betaald hoefde te worden. Tenslotte zijn er inmiddels wereldwijd ruim 2.000 supercharger stations in bedrijf, een kleine 500 meer dan aan eind juni 2019.

Een flink deel van de winst komt overigens uit de verkoop van  CO2-emissierechten aan andere fabrikanten. Tesla verdiende hier het afgelopen kwartaal 370 miljoen euro mee. Het bedrijf is inmiddels met een beurswaarde van 300 miljard euro de duurste autofabrikant ter wereld.

Tesla verrast weer met winst - Automobielmanagement.nl

Tesla verrast weer met winst

Tesla heeft in het tweede kwartaal een nettowinst gerealiseerd van 104 miljoen dollar (90 miljoen euro). In dezelfde periode vorig jaar kwam Tesla nog 408 miljoen in het rood uit, maar de vier kwartalen daarna hebben allemaal zwarte cijfers opgeleverd. De omzet daalde wel met vijf procent naar zes miljard dollar waarvan 5,18 miljard afkomstig is van de autodivisie.

Tesla viert productie één miljoenste auto

De EV-fabrikant gaat uit van een succesvolle tweede jaarhelft, mede door het verder opvoeren van de capaciteit, maar houdt daarbij wel een slag om de arm: “Hoewel we de productie weer hebben opgevoerd naar het eerdere niveau, blijft het moeilijk te voorspellen of er verdere operationele onderbrekingen zullen komen en hoe het sentiment bij de consumenten zich in de tweede helft van 2020 zal ontwikkelen.’’

Vijf procent marge

“Ondanks dat onze fabriek in Fremont bijna de helft van het kwartaal gesloten was konden we voor de vierde achtereenvolgende keer kwartaalwinst boeken door operationele verbeteringen en kostenbesparingen. Voor de lopende twaalf maanden bereikte onze marge bijna vijf procent. We verwachten dat die marge in de loop van de tijd verder zal toenemen, uiteindelijk naar een voor de sector toonaangevend niveau,’’ aldus Tesla in de toelichting.

Model 3

Tesla leverde in het tweede kwartaal, zoals eerder gemeld, 90.891 nieuwe personenauto’s af, dat was 3 procent minder dan een jaar eerder. Omdat de goedkopere Model 3 daarin een steeds grotere rol speelt, daalde de omzet met een hoger percentage. Aan het eind van het kwartaal had Tesla maar voor 17 dagen nieuwe auto’s in voorraad. Verder konden de kosten mede in de hand worden gehouden omdat een deel van de werknemers tijdelijk niet betaald hoefde te worden. Tenslotte zijn er inmiddels wereldwijd ruim 2.000 supercharger stations in bedrijf, een kleine 500 meer dan aan eind juni 2019.

Een flink deel van de winst komt overigens uit de verkoop van  CO2-emissierechten aan andere fabrikanten. Tesla verdiende hier het afgelopen kwartaal 370 miljoen euro mee. Het bedrijf is inmiddels met een beurswaarde van 300 miljard euro de duurste autofabrikant ter wereld.