Europa stopt 350 miljoen in Zweedse batterijfabriek

De Europese Investeringsbank EIB heeft een lening van 350 miljoen euro verstrekt aan de eerste ‘gigafactory’ voor lithium-ion batterijcellen die Northvolt bouwt in Noord-Zweden. Al eerder steunde de EIB Northvolt Labs dat eind vorig jaar de eerste batterijcellen produceerde waarmee de basis werd gelegd voor de gigafactory.

Northvolt is in 2016 opgericht door twee ex-managers van Tesla. Het bedrijf is de laatste jaren opgeklommen tot de belangrijkste fabrikant van batterijcellen in Europa en werkt op dat gebied onder meer samen met BMW, Scania, de Volkswagen Groep en energiebedrijf Vattenfall. Samen met VW bouwt Northvolt ook een tweede batterijcellenfabriek in het Duitse Salzgitter. Ook is een fabriek voor batterijsystemen in aanbouw in het Poolse Gdansk.

Groene energie

De fabriek in Skellefteå in Noord-Zweden kan door de natuurlijke ligging voor 100 procent draaien op groene energie, aldus de EIB. Vice-voorzitter Andrew McDowell: “Sinds de oprichting van de European Battery Alliance in 2018 heeft de EIB haar steun voor de batterijketen opgevoerd teneinde voor Europa een strategische autonomie op te bouwen in een technologie die de sleutel vormt tot haar concurrentiekracht en lage-CO2 toekomst. Ik geloof dat de financieringssteun voor Northvolt een voorbeeld uit het boekje is van hoe onze financiële en technische alertheid kan helpen om private investeerders naar visionaire projecten te trekken.”

CEO Peter Carlsson van Northvolt is het daar mee eens: “De EIB heeft een sleutelrol gespeeld om dit project vanaf het eerste begin mogelijk te maken. We zijn buitengewoon dankbaar voor de steun die we van hen en de Europese Unie hebben ontvangen. Europa moet zijn eigen keten voor grootschalige batterijproductie bouwen.”

Europa stopt 350 miljoen in Zweedse batterijfabriek - Automobielmanagement.nl

Europa stopt 350 miljoen in Zweedse batterijfabriek

De Europese Investeringsbank EIB heeft een lening van 350 miljoen euro verstrekt aan de eerste ‘gigafactory’ voor lithium-ion batterijcellen die Northvolt bouwt in Noord-Zweden. Al eerder steunde de EIB Northvolt Labs dat eind vorig jaar de eerste batterijcellen produceerde waarmee de basis werd gelegd voor de gigafactory.

Northvolt is in 2016 opgericht door twee ex-managers van Tesla. Het bedrijf is de laatste jaren opgeklommen tot de belangrijkste fabrikant van batterijcellen in Europa en werkt op dat gebied onder meer samen met BMW, Scania, de Volkswagen Groep en energiebedrijf Vattenfall. Samen met VW bouwt Northvolt ook een tweede batterijcellenfabriek in het Duitse Salzgitter. Ook is een fabriek voor batterijsystemen in aanbouw in het Poolse Gdansk.

Groene energie

De fabriek in Skellefteå in Noord-Zweden kan door de natuurlijke ligging voor 100 procent draaien op groene energie, aldus de EIB. Vice-voorzitter Andrew McDowell: “Sinds de oprichting van de European Battery Alliance in 2018 heeft de EIB haar steun voor de batterijketen opgevoerd teneinde voor Europa een strategische autonomie op te bouwen in een technologie die de sleutel vormt tot haar concurrentiekracht en lage-CO2 toekomst. Ik geloof dat de financieringssteun voor Northvolt een voorbeeld uit het boekje is van hoe onze financiële en technische alertheid kan helpen om private investeerders naar visionaire projecten te trekken.”

CEO Peter Carlsson van Northvolt is het daar mee eens: “De EIB heeft een sleutelrol gespeeld om dit project vanaf het eerste begin mogelijk te maken. We zijn buitengewoon dankbaar voor de steun die we van hen en de Europese Unie hebben ontvangen. Europa moet zijn eigen keten voor grootschalige batterijproductie bouwen.”