Jaguar Land Rover grijpt naast overheidssteun

Jaguar Land Rover en zusterbedrijf Tata Steel komen niet in aanmerking voor Britse staatssteun om de coronacrisis het hoofd te bieden. ‘’De onderhandelingen over leningen zijn gestaakt,’’ heeft JLR laten weten. Het autobedrijf, dochter van het Indiase Tata, moet nu zelf de middelen zien te vinden om de financiële gaten te dichten.

Londen heeft een miljardenfonds in het leven geroepen voor ondernemingen die van ‘strategisch belang’ worden geacht voor de nationale economie. Die kunnen in aanmerking komen voor leningen die eventueel later omgezet worden in aandelen. Maar volgens berichten stelde de Britse regering zo veel eisen aan overheidsinmenging dat de directie van Tata het niet meer zag zitten. Andere bronnen stellen echter dat het Indiase conglomeraat zelf rijk genoeg zou zijn en in de ogen van Londen geen staatssteun nodig heeft.

Tegelijk is er nogal wat ophef ontstaan over het bericht dat de aftredende CEO van Jaguar Land Rover, Sir Ralf Speth, vorig jaar in totaal bijna vijf miljoen euro op kon strijken. Dat was ruim één miljoen meer dan het jaar daarvoor terwijl JLR in 2019 wel 4.000 werknemers heeft ontslagen. In het eerste halfjaar van 2020 leed JLR, onder leiding van Speth, ook weer een verlies van meer dan een miljard euro. De 65-jarige Duitser wordt per 1 oktober als CEO vervangen door de Fransman Thierry Bolloré die eerder de laan uit is gestuurd bij Renault. Speth zelf blijft als vice-voorzitter van de commissarissen van Jaguar Land Rover voorlopig wel over zijn schouders meekijken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Jaguar Land Rover grijpt naast overheidssteun - Automobielmanagement.nl

Jaguar Land Rover grijpt naast overheidssteun

Jaguar Land Rover en zusterbedrijf Tata Steel komen niet in aanmerking voor Britse staatssteun om de coronacrisis het hoofd te bieden. ‘’De onderhandelingen over leningen zijn gestaakt,’’ heeft JLR laten weten. Het autobedrijf, dochter van het Indiase Tata, moet nu zelf de middelen zien te vinden om de financiële gaten te dichten.

Londen heeft een miljardenfonds in het leven geroepen voor ondernemingen die van ‘strategisch belang’ worden geacht voor de nationale economie. Die kunnen in aanmerking komen voor leningen die eventueel later omgezet worden in aandelen. Maar volgens berichten stelde de Britse regering zo veel eisen aan overheidsinmenging dat de directie van Tata het niet meer zag zitten. Andere bronnen stellen echter dat het Indiase conglomeraat zelf rijk genoeg zou zijn en in de ogen van Londen geen staatssteun nodig heeft.

Tegelijk is er nogal wat ophef ontstaan over het bericht dat de aftredende CEO van Jaguar Land Rover, Sir Ralf Speth, vorig jaar in totaal bijna vijf miljoen euro op kon strijken. Dat was ruim één miljoen meer dan het jaar daarvoor terwijl JLR in 2019 wel 4.000 werknemers heeft ontslagen. In het eerste halfjaar van 2020 leed JLR, onder leiding van Speth, ook weer een verlies van meer dan een miljard euro. De 65-jarige Duitser wordt per 1 oktober als CEO vervangen door de Fransman Thierry Bolloré die eerder de laan uit is gestuurd bij Renault. Speth zelf blijft als vice-voorzitter van de commissarissen van Jaguar Land Rover voorlopig wel over zijn schouders meekijken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding