Nokia rijdt Mercedes-Benz in de wielen

Nokia, nog niet zo lang geleden de grootste fabrikant van mobiele telefoons ter wereld, kan in principe Mercedes-Benz een tijdelijk verkoopverbod voor haar auto’s op laten leggen. Dat volgt op een uitspraak van de rechtbank in Mannheim dat Daimler bij het infosysteem in haar auto’s bepaalde patenten van Nokia schendt. Ook toeleveranciers Continental en Robert Bosch zijn daarvoor veroordeeld. Het moederbedrijf van Mercedes-Benz zegt de uitspraak te betreuren en is onmiddellijk in hoger beroep gegaan.  

Real-time blik op productie bestelde Mercedes-Benz

Volgens de rechters is ‘noch Daimler noch haar toeleveranciers bereid de licentie van Nokia in acht te nemen of te aanvaarden’. Daarbij gaat het om een telematica-eenheid van Nokia die de communicatie tussen een eindapparaat en het boordsysteem mogelijk maakt. Volgens de rechtbank is Daimler verplicht operationele licenties van Nokia te kopen om 4G technologie in haar auto’s toe te passen.

In de praktijk loopt het Duitse bedrijf het risico op een verkoopverbod hoewel wordt aangenomen dat het niet zo ver zal komen. Neemt Nokia die gok, dan zal het een miljardenbedrag aan schadevergoeding gereed moeten houden voor het geval de zaak in een hogere instantie alsnog wordt verloren. Een woordvoerder van Nokia toont zich in ieder geval wel verheugd over de uitspraak: ‘’Die uitspraak erkent onze aanspraken. De innovatiekracht van Nokia en de rechtmatige, eerlijke inzet van onze technologie is daarmee vastgesteld.’’

Nokia rijdt Mercedes-Benz in de wielen - Automobielmanagement.nl

Nokia rijdt Mercedes-Benz in de wielen

Nokia, nog niet zo lang geleden de grootste fabrikant van mobiele telefoons ter wereld, kan in principe Mercedes-Benz een tijdelijk verkoopverbod voor haar auto’s op laten leggen. Dat volgt op een uitspraak van de rechtbank in Mannheim dat Daimler bij het infosysteem in haar auto’s bepaalde patenten van Nokia schendt. Ook toeleveranciers Continental en Robert Bosch zijn daarvoor veroordeeld. Het moederbedrijf van Mercedes-Benz zegt de uitspraak te betreuren en is onmiddellijk in hoger beroep gegaan.  

Real-time blik op productie bestelde Mercedes-Benz

Volgens de rechters is ‘noch Daimler noch haar toeleveranciers bereid de licentie van Nokia in acht te nemen of te aanvaarden’. Daarbij gaat het om een telematica-eenheid van Nokia die de communicatie tussen een eindapparaat en het boordsysteem mogelijk maakt. Volgens de rechtbank is Daimler verplicht operationele licenties van Nokia te kopen om 4G technologie in haar auto’s toe te passen.

In de praktijk loopt het Duitse bedrijf het risico op een verkoopverbod hoewel wordt aangenomen dat het niet zo ver zal komen. Neemt Nokia die gok, dan zal het een miljardenbedrag aan schadevergoeding gereed moeten houden voor het geval de zaak in een hogere instantie alsnog wordt verloren. Een woordvoerder van Nokia toont zich in ieder geval wel verheugd over de uitspraak: ‘’Die uitspraak erkent onze aanspraken. De innovatiekracht van Nokia en de rechtmatige, eerlijke inzet van onze technologie is daarmee vastgesteld.’’