Dat staat in de eerste uitgave van het dealergroepenonderzoek van AUMACON over de markt voor personen- en bestelwagens in België en Luxemburg. “We mogen een groot aantal overnames verwachten en daarom is het van ontzettend belang om een actueel beeld te hebben van de belangrijkste spelers op de automarkt. Het verhandelen van auto’s gaat zich immers steeds meer concentreren rond de grote dealergroepen. Die ontwikkeling is al in heel wat landen merkbaar,’’ zegt Clem Dickmann, directeur van het marktonderzoeksbureau voor de mobiliteitssector.

Schaalvergroting

AUMACON voert een soortgelijk onderzoek al enkele jaren uit in Nederland alsmede voor de Europese automarkt. Dickmann signaleert daarbij dat België wat schaalvergroting betreft ‘nog lang niet zover is als Nederland.’ “Maar we zijn ervan overtuigd dat er een snelle inhaalbeweging op komst is. De doeltreffendheid en de schaalgrootte van de autobedrijven moet omhoog om een duurzaam gezond resultaat te behalen.’’

Het verreweg grootste Belgische autobedrijf is al jaren d’Ieteren, een beursgenoteerde onderneming waarvan het merendeel van de aandelen in handen is van de oprichtersfamilies. D’Ieteren staat ook op nummer 1 in het overzicht. In het laatste beursbericht meldde de importeur/verdeler van de merken van de Volkswagen Groep dat het in het eerste kwartaal een marktaandeel had van 22,3 procent op de Belgische personenautomarkt en van 8,56 procent bij bestelwagens. D’Ieteren, ook grotendeels eigenaar van autoglasspecialist Belron (Carglass), maakt later deze week de halfjaarcijfers bekend.

Tweede Belgische dealergroep is volgens AUMACON A&M Invest, een in de Belgische provincie Limburg actief bedrijf dat eind 2018 zijn activiteiten heeft uitgebreid naar Antwerpen. A&M Invest verhandelt na die overname 20.000 nieuwe en gebruikte auto’s per jaar. Nummer drie op de lijst is Fidenco, een Vlaamse autogroep met een twintigtal eigen vestigingen en 30 verdelers die samen goed zijn voor zo’n 10.000 wagens per jaar.

Overname-offensief

Op nummer vier staat een goede bekende, de vaderlandse Van Mossel Automotive Groep die zich sinds begin vorig jaar met een reeks acquisities stevig op de Belgische markt heeft genesteld. Dat overname-offensief startte met de dealergroepen GMAN uit regio Antwerpen en het Limburgse Bruyninx, eind 2019 gevolgd door Car Assistance Company in Turnhout. Begin dit jaar werden vestigingen in Schriek, Aarschot en Leuven overgenomen van de familie Van Kelst en recent werden nog een autobedrijf in Diest en een garage in Pecht toegevoegd.

Na Mercedes-Benz Retail, het 15 verkooppunten tellende Autospere en Groupe Schyns komt er een oprukkende dealeronderneming die ook het vermelden waard is. Dat is Hedin Automotive, de Belgische tak van het gelijknamige Zweedse pan-Europese autobedrijf dat binnenkort de onderhandelingen hervat met het vaderlandse Stern over een mogelijke fusie. De Zweden stapten in oktober 2017 in de Belgische markt met de overname van Mercedes-Benz Gent, bijna een jaar later gevolgd door vijf vestigingen van hetzelfde merk in Antwerpen en omgeving. Hedin, dat inmiddels ook vestigingen heeft in enkele andere steden in Vlaanderen, zou langs een omweg dus ook Stern op de Belgische markt kunnen introduceren.

25 procent lager door corona

Dan nog even wat cijfers over die Belgische automarkt zelf. In de eerste zeven maanden van dit jaar werden er daar 261.137 nieuwe personenauto’s geregistreerd. Door corona was dat ruim een kwart minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De Belgische markt blijft daarmee echter een slag groter dan die in Nederland want daar ging het in de periode januari tot en met juli om 192.868 nieuwe personenauto’s. Aan bestelwagens tot 3,5 ton gingen er in België in die periode 40.922 de garage uit terwijl dat er in Nederland niet meer dan 31.108 waren. Daarbij past één kanttekening, een aantal Belgische auto’s wordt na een maand weer uitgeschreven omdat ze feitelijk zijn gekocht door Fransen die op de lagere prijzen afkomen. Maar dat verklaart bij lange na niet het grote verschil in omvang tussen de vaderlandse en de Belgische automarkt.