Oud-VW baas Winterkorn wordt berecht

De voormalige CEO van de Volkswagen Groep Martin Winterkorn moet voor de rechter komen wegens zijn rol in het sjoemelen met dieselmotoren. De officier van justitie in Braunschweig legt hem zwaar bedrog en misleiding bij de verkoop van sjoemelauto’s ten laste. Daarop staat een maximumstraf van tien jaar cel. Wanneer het proces begint is nog niet vastgesteld. Ook vier andere VW-managers moeten voor de rechter verschijnen.

Rechter heeft scherpe kritiek op oud-VW-baas Winterkorn

Winterkorn trad eind september 2015 af als topman van Volkswagen Groep, een paar dagen nadat in de Verenigde Staten was onthuld dat er met de afstelling van dieselmotoren op grote schaal was gesjoemeld. De inmiddels 73-jarige Winterkorn heeft tot nu toe altijd ontkend dat hij daarvan op de hoogte was maar werd in april vorig jaar wel officieel in staat van beschuldiging gesteld. “Ik ben verbijsterd over wat er in de afgelopen dagen is gebeurd. Voor alles ben ik sprakeloos dat problemen van deze draagwijdte binnen het Volkswagen-concern mogelijk waren. Ik neem mijn verantwoordelijkheid hoewel ik me van geen enkel fout gedrag bewust ben,’’ stelde hij bij zijn aftreden.

32 miljard euro

Volkswagen beschouwt de aankondiging van het proces als ‘een volgende stap in de juridische afwikkeling tegen enkele individuen.’ Het autobedrijf moet zelf nog wel beslissen of het destijds betaalde vergoedingen van Winterkorn terug gaat vorderen. Eind deze maand begint ook de rechtszaak tegen Rupert Stadler, de voormalige baas van Audi die van min of meer soortgelijke vergrijpen wordt beschuldigd. Stadler heeft daarvoor ook geruime tijd in het huis van bewaring gezeten omdat justitie vreesde dat hij bewijzen zou vernietigen. Het dieselschandaal heeft Volkswagen Groep tot nu toe rond de 32 miljard euro gekost aan boetes, schadevergoedingen en advocaats- en andere kosten.

Oud-VW baas Winterkorn wordt berecht - Automobielmanagement.nl

Oud-VW baas Winterkorn wordt berecht

De voormalige CEO van de Volkswagen Groep Martin Winterkorn moet voor de rechter komen wegens zijn rol in het sjoemelen met dieselmotoren. De officier van justitie in Braunschweig legt hem zwaar bedrog en misleiding bij de verkoop van sjoemelauto’s ten laste. Daarop staat een maximumstraf van tien jaar cel. Wanneer het proces begint is nog niet vastgesteld. Ook vier andere VW-managers moeten voor de rechter verschijnen.

Rechter heeft scherpe kritiek op oud-VW-baas Winterkorn

Winterkorn trad eind september 2015 af als topman van Volkswagen Groep, een paar dagen nadat in de Verenigde Staten was onthuld dat er met de afstelling van dieselmotoren op grote schaal was gesjoemeld. De inmiddels 73-jarige Winterkorn heeft tot nu toe altijd ontkend dat hij daarvan op de hoogte was maar werd in april vorig jaar wel officieel in staat van beschuldiging gesteld. “Ik ben verbijsterd over wat er in de afgelopen dagen is gebeurd. Voor alles ben ik sprakeloos dat problemen van deze draagwijdte binnen het Volkswagen-concern mogelijk waren. Ik neem mijn verantwoordelijkheid hoewel ik me van geen enkel fout gedrag bewust ben,’’ stelde hij bij zijn aftreden.

32 miljard euro

Volkswagen beschouwt de aankondiging van het proces als ‘een volgende stap in de juridische afwikkeling tegen enkele individuen.’ Het autobedrijf moet zelf nog wel beslissen of het destijds betaalde vergoedingen van Winterkorn terug gaat vorderen. Eind deze maand begint ook de rechtszaak tegen Rupert Stadler, de voormalige baas van Audi die van min of meer soortgelijke vergrijpen wordt beschuldigd. Stadler heeft daarvoor ook geruime tijd in het huis van bewaring gezeten omdat justitie vreesde dat hij bewijzen zou vernietigen. Het dieselschandaal heeft Volkswagen Groep tot nu toe rond de 32 miljard euro gekost aan boetes, schadevergoedingen en advocaats- en andere kosten.