Nikola zelf wilde de beweringen eerst gedetailleerd ontzenuwen maar heeft daar later op advies van advocaten toch van afgezien. Wel heeft het bedrijf een verklaring op de eigen website gepubliceerd waarin het de beschuldigingen afdoet als misleidend en afkomstig van een ‘activistische aandelenhandelaar’. Op Wall Street werd het start-up autobedrijf afgestraft met een koersdaling van zo’n 45 procent waarmee alle winst na de deal met General Motors weer ongedaan werd gemaakt.

Lege huls

Volgens het rapport heeft Nikola in 2016 een ‘rijklare’ versie van haar waterstoftruck Nikola One gepresenteerd terwijl het in feite om een nagenoeg lege huls ging. Ook maakte het bedrijf filmpjes van een rijdende truck terwijl die in werkelijkheid van een lichte helling afgleed. “Nikola en haar oprichter en CEO Trevor Milton hebben in de loop der tijd tientallen en nog eens tientallen leugens naar buiten gebracht,’’ beweert Hindenburg Research, dat overigens baat heeft bij slecht nieuws omdat het gokt op een dalende aandelenkoers.

De analisten stellen ook dat de deal met GM ‘alleen maar een publiciteitsstunt is van General Motors om de aandacht wat af te leiden van Tesla.’ General Motors stelt voorlopig ‘dat onze positie ten opzichte van Nikola niet is veranderd.’