Duitse autohandel schrikt van uitspraak over proefrit

Een auto die tijdens een proefrit verdwijnt kan rechtmatig gekocht worden door een koper. Dit blijkt uit een uitspraak van het Duitse Bundesgerichtshof. De autohandel is danig geschrokken van de uitspraak want het betekent dat dealers en andere handelaren in principe nooit meer een auto onbegeleid mee kunnen geven voor een proefrit.

AVc: voertuigdiefstal daalt 4,8% in 2015

De zaak draait om een ingewikkeld scenario dat al in 2017 begon. Een man met, zoals achteraf bleek, vervalste Italiaanse papieren meldde zich bij een handelaar om een proefrit te maken met een Mercedes-Benz van zo’n 57.000 euro. De man verdween met auto en al met de noorderzon waarna het voertuig korte tijd later op een autoportaal te koop werd aangeboden. Een koper kocht de auto voor 46.000 euro maar kwam tot de ontdekking dat de Duitse autoriteiten die niet meer wilden registreren omdat hij als gestolen was opgegeven. Het dealerbedrijf probeert via de rechter de auto terug te vorderen, de koper verlangt van het dealerbedrijf de originele registratiepapieren en afgifte van de tweede set sleutels.

Te goeder trouw

De rechters hebben nu in hoger beroep uitgesproken dat een dealer of handelaar met het ter beschikking stellen van een auto voor een proefrit door middel van een tijdelijke ‘gebruiksovereenkomst’ ook het bezit van dat voertuig overdraagt. Het niet meer terug brengen kan niet beschouwd worden als ‘afhandig maken’ ofwel stelen omdat daarvoor bezit is vereist. Iemand die zo’n auto koopt van de ‘proefrijder’ is daarmee te goeder trouw en mag veronderstellen dat hij of zij ook in juridische zin het bezit verkrijgt. De Duitse autohandel vreest dat men, na die vaststelling, veel voorzichter zal moeten zijn met proefritten. “Maar die proefrit behoort wel tot wat je normaal doet bij de aankoop van een nieuwe of gebruikte auto. We hebben daarmee dus een probleem op ons bord,’’ zegt een handelaar in de Duitse vakpers.

Duitse autohandel schrikt van uitspraak over proefrit - Automobielmanagement.nl

Duitse autohandel schrikt van uitspraak over proefrit

Een auto die tijdens een proefrit verdwijnt kan rechtmatig gekocht worden door een koper. Dit blijkt uit een uitspraak van het Duitse Bundesgerichtshof. De autohandel is danig geschrokken van de uitspraak want het betekent dat dealers en andere handelaren in principe nooit meer een auto onbegeleid mee kunnen geven voor een proefrit.

AVc: voertuigdiefstal daalt 4,8% in 2015

De zaak draait om een ingewikkeld scenario dat al in 2017 begon. Een man met, zoals achteraf bleek, vervalste Italiaanse papieren meldde zich bij een handelaar om een proefrit te maken met een Mercedes-Benz van zo’n 57.000 euro. De man verdween met auto en al met de noorderzon waarna het voertuig korte tijd later op een autoportaal te koop werd aangeboden. Een koper kocht de auto voor 46.000 euro maar kwam tot de ontdekking dat de Duitse autoriteiten die niet meer wilden registreren omdat hij als gestolen was opgegeven. Het dealerbedrijf probeert via de rechter de auto terug te vorderen, de koper verlangt van het dealerbedrijf de originele registratiepapieren en afgifte van de tweede set sleutels.

Te goeder trouw

De rechters hebben nu in hoger beroep uitgesproken dat een dealer of handelaar met het ter beschikking stellen van een auto voor een proefrit door middel van een tijdelijke ‘gebruiksovereenkomst’ ook het bezit van dat voertuig overdraagt. Het niet meer terug brengen kan niet beschouwd worden als ‘afhandig maken’ ofwel stelen omdat daarvoor bezit is vereist. Iemand die zo’n auto koopt van de ‘proefrijder’ is daarmee te goeder trouw en mag veronderstellen dat hij of zij ook in juridische zin het bezit verkrijgt. De Duitse autohandel vreest dat men, na die vaststelling, veel voorzichter zal moeten zijn met proefritten. “Maar die proefrit behoort wel tot wat je normaal doet bij de aankoop van een nieuwe of gebruikte auto. We hebben daarmee dus een probleem op ons bord,’’ zegt een handelaar in de Duitse vakpers.