‘’Duitse ondernemingen worden gekenmerkt door veel uitzendkrachten en een over-georganiseerde tarieven- en loongroepen hiërarchie. Deze weg gaat Tesla niet op. Musk legt veel meer de nadruk op verdere verbetering van de productie om zo samen met zijn medewerkers de gewenste innovatievoorsprong te realiseren en ook vast te houden. Daarom is hij geen vriend van industrie-brede regelingen en CAO’s en gedetailleerde indelingen van arbeidsplaatsen die ook met de hele sector zijn afgestemd. Werknemers van Tesla zijn niet zo zeer enthousiast over Musk vanwege de baanzekerheid maar vanwege de geboden mogelijkheden, de kans iets in beweging te zetten. En dat is precies wat de conventionele autofabrikanten onder druk zet,’’ verwoordt Dudenhőffer.

Volgens een door Tesla ingeschakeld arbeidsbureau gaat een medewerker van de Berlijnse fabriek in de laagste loongroep toch al 2.700 euro per maand bruto verdienen. Iemand die ook de nodige ervaring meebrengt, kan rekenen op 3.500 euro bruto als aanvangssalaris. Tesla houdt zich overigens ook in de Verenigde Staten verre van sectorbrede afspraken en ziet tot nu toe kans de machtige autovakbond UAW buiten de deur te houden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding