In België zijn de autobedrijven al weer enkele weken gesloten wegens de coronacrisis. Alleen noodhulp aan mensen in kritische beroepen is nog toegestaan. De regering zal dezer dagen beslissen of er een versoepeling kan komen. “Toegegeven, geen gemakkelijke opdracht. Het lijkt een keuze tussen ofwel versoepelen en het virus de wind van achteren geven, ofwel de economie op slot houden en onze ondernemers en hun levenswerk verder de dieperik laten inglijden,’’ aldus de drie organisaties.

Gezond verstand

Maar, gaan ze verder, is er echt geen middenweg ? “Kunnen we niet, op basis van gezond verstand en heldere regels, een aantal van de huidige maatregelen bijstellen? Met de beste wil van de wereld begrijpen wij niet hoe bijvoorbeeld een carwashbeurt, een bezoek aan een showroom of fietsenwinkel of het oppikken van een voertuig bij een verhuurkantoor of voor een testrit het virus onvermijdelijk de wind in de zeilen zou geven. Onze sectoriële protocollen zijn geïmplementeerd; onze ondernemers én onze klanten zijn behoedzaam en voorbereid op alle hygiënemaatregelen. Afstandsregels kunnen wij respecteren en daar waar nodig kan gewerkt worden op afspraak.’’

Orderboekjes

“Dat het voorbije jaar op vele vlakken verloren is, daar heeft iedereen zich inmiddels node bij neergelegd. Maar geef ons alstublieft nu de kans om onze klanten te bedienen en de orderboekjes nu te vullen zodat volgend jaar onze sectoren enigszins kunnen herademen en een toekomst zien. We hopen, samen met u, dat we volgend jaar allemaal een vaccin kunnen krijgen maar u kan nu alvast in veilige omstandigheden onze bedrijven een dosis adrenaline toedienen en hen opnieuw tot leven wekken, net zoals dat momenteel in omringende landen gebeurt. Mogen we daarop rekenen?’’