Tesla verkocht in 2020 bijna half miljoen auto’s

Tesla heeft vorig jaar op de kop af 499.550 nieuwe auto’s afgeleverd. Het door Elon Musk gestelde doel van een half miljoen is daarmee op een haar na gedaald. “Toen we met Tesla begonnen schatte ik nog optimistisch in dat we een 10 procent kans van slagen zouden hebben.”

Tesla stelt bovendien dat de cijfers ‘aan de conservatieve kant zijn’ omdat een auto alleen als afgeleverd wordt meegeteld als hij daadwerkelijk is overgedragen aan de klant en ook alle papierwerk is afgerond.

Productie opvoeren

Van die 499.500 afgeleverde auto’s waren er 442.511 een Model 3 of (een beperkt aantal) Model Y en 57.039 van de oudere modellen S en M. Het aantal in de afgelopen drie maanden geproduceerde auto’s lag met 509.737 overigens wel zo’n 10.000 hoger. Tesla weet de productie steeds op te voeren want in het vierde kwartaal kwamen er 180.570 voertuigen uit de fabrieken in Fremont en Shanghai, 30 procent meer dan in de voorafgaande drie maanden. En dan moeten de nieuwe gigafabrieken in Duitsland en Texas in de loop van dit jaar nog in bedrijf komen en komt ook nog eens de productie van het nieuwe Model Y verder op gang.

670 miljard dollar

Of al die positieve berichten de nog altijd omhoog lopende koers van Tesla op Wall Street rechtvaardigen blijft de vraag. Tesla is sinds een goede week genoteerd in de S&P 500, de lijst van 500 grootste bedrijven in de VS. Het bedrijf is daar nu met een koers van rond de 705 dollar het duizelingwekkende bedrag van 670 miljard dollar waard. Dat is meer dan alle 17 volgende autofabrikanten samen, inclusief dus de Volkswagen Groep en Toyota die samen afgelopen jaar rond de 18 tot 19 miljoen auto’s hebben weten te produceren.

Tesla verkocht in 2020 bijna half miljoen auto’s - Automobielmanagement.nl

Tesla verkocht in 2020 bijna half miljoen auto’s

Tesla heeft vorig jaar op de kop af 499.550 nieuwe auto’s afgeleverd. Het door Elon Musk gestelde doel van een half miljoen is daarmee op een haar na gedaald. “Toen we met Tesla begonnen schatte ik nog optimistisch in dat we een 10 procent kans van slagen zouden hebben.”

Tesla stelt bovendien dat de cijfers ‘aan de conservatieve kant zijn’ omdat een auto alleen als afgeleverd wordt meegeteld als hij daadwerkelijk is overgedragen aan de klant en ook alle papierwerk is afgerond.

Productie opvoeren

Van die 499.500 afgeleverde auto’s waren er 442.511 een Model 3 of (een beperkt aantal) Model Y en 57.039 van de oudere modellen S en M. Het aantal in de afgelopen drie maanden geproduceerde auto’s lag met 509.737 overigens wel zo’n 10.000 hoger. Tesla weet de productie steeds op te voeren want in het vierde kwartaal kwamen er 180.570 voertuigen uit de fabrieken in Fremont en Shanghai, 30 procent meer dan in de voorafgaande drie maanden. En dan moeten de nieuwe gigafabrieken in Duitsland en Texas in de loop van dit jaar nog in bedrijf komen en komt ook nog eens de productie van het nieuwe Model Y verder op gang.

670 miljard dollar

Of al die positieve berichten de nog altijd omhoog lopende koers van Tesla op Wall Street rechtvaardigen blijft de vraag. Tesla is sinds een goede week genoteerd in de S&P 500, de lijst van 500 grootste bedrijven in de VS. Het bedrijf is daar nu met een koers van rond de 705 dollar het duizelingwekkende bedrag van 670 miljard dollar waard. Dat is meer dan alle 17 volgende autofabrikanten samen, inclusief dus de Volkswagen Groep en Toyota die samen afgelopen jaar rond de 18 tot 19 miljoen auto’s hebben weten te produceren.