SsangYong stevent af op faillissement

De Zuid-Koreaanse autofabrikant SsangYong stevent af op een faillissement. Het grootste autobedrijf van India Mahindra & Mahindra heeft sinds 2010 een belang van 75 procent in SsangYong maar wil verder geen geld in het al jaren verlieslijdende bedrijf steken.

Achtergrond: SsangYong worstelt zich uit het dal

In het afgelopen jaar kwam SsangYong weer 358 miljoen euro in het rood uit. Ook de grote banken in Zuid-Korea hebben hun handen van de autofabrikant afgetrokken waardoor het bedrijf een lening van rond de 140 miljoen euro niet kan aflossen. Een poging om SsangYong te verkopen aan een Amerikaanse fabrikant van autotoebehoren HAAH is op niets uitgelopen.

Levensvatbaar

De handelsrechtbank in Seoel heeft het bedrijf meegedeeld dat een insolventie procedure wordt ingeleid. Dat betekent dat onder toezicht van de rechtbank zal worden bekeken of SsangYong nog levensvatbaar is. Blijken er voor half juni geen overnemers op te dagen, dan wordt de onderneming opgeheven.

Vijf

SsangYong produceerde vorig jaar niet meer dan 107.416 auto’s, ruim 20 procent minder dan in 2019. In ons land werden er daarvan vijf verkocht. In België kwam het merk nog aan 289 verkochte nieuwe auto’s wat er zelfs 43 meer waren dan in het voorafgaande jaar.

Lees ook:
SsangYong vraagt uitstel van betaling

SsangYong stevent af op faillissement - Automobielmanagement.nl

SsangYong stevent af op faillissement

De Zuid-Koreaanse autofabrikant SsangYong stevent af op een faillissement. Het grootste autobedrijf van India Mahindra & Mahindra heeft sinds 2010 een belang van 75 procent in SsangYong maar wil verder geen geld in het al jaren verlieslijdende bedrijf steken.

Achtergrond: SsangYong worstelt zich uit het dal

In het afgelopen jaar kwam SsangYong weer 358 miljoen euro in het rood uit. Ook de grote banken in Zuid-Korea hebben hun handen van de autofabrikant afgetrokken waardoor het bedrijf een lening van rond de 140 miljoen euro niet kan aflossen. Een poging om SsangYong te verkopen aan een Amerikaanse fabrikant van autotoebehoren HAAH is op niets uitgelopen.

Levensvatbaar

De handelsrechtbank in Seoel heeft het bedrijf meegedeeld dat een insolventie procedure wordt ingeleid. Dat betekent dat onder toezicht van de rechtbank zal worden bekeken of SsangYong nog levensvatbaar is. Blijken er voor half juni geen overnemers op te dagen, dan wordt de onderneming opgeheven.

Vijf

SsangYong produceerde vorig jaar niet meer dan 107.416 auto’s, ruim 20 procent minder dan in 2019. In ons land werden er daarvan vijf verkocht. In België kwam het merk nog aan 289 verkochte nieuwe auto’s wat er zelfs 43 meer waren dan in het voorafgaande jaar.

Lees ook:
SsangYong vraagt uitstel van betaling