Nissan lijdt 1,13 miljard euro verlies

Nissan heeft in het boekjaar tot 31 maart een verlies geleden van omgerekend 1,13 miljard euro, bijna vier keer zo veel als een jaar eerder. Dat is het slechtste resultaat in 12 jaar tijd, hoewel het nog wel iets beter is dan de eerder uitgesproken verwachting. “De kostenbesparingen beginnen vruchten af te werpen,’’ zegt CEO Makoto Uchida.

Nissan nu ook in beeld bij Amerikaanse beurswaakhond

Nissan schrijft al rode cijfers sinds 2018/19 en verwacht in het lopende boekjaar opnieuw zwaar verlies te lijden. Op dit moment wordt dat geschat op 428 miljoen euro wat wel een flinke verbetering zou zijn vergeleken met 2020/21.

Chiptekort

De Japanse partner van Renault wordt ernstig getroffen door het chiptekort waardoor het van april tot september naar schatting in totaal een half miljoen auto’s minder kan bouwen dan oorspronkelijk gepland. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er al 130.000 auto’s minder van de band gelopen. Dat treft onder meer de kleine Note, het beste verkochte model in Japan zelf, maar ook enkele verkooptoppers in de Verenigde Staten.

Grondstoffen

Daar komt nog bij dat ook de prijzen van materialen als staal en van andere grondstoffen de hoogte in schieten, waarschuwt Nissan in het jaarbericht. “De gevolgen van de situatie rond chips en de snelheid waarmee grondstoffenprijzen omhoog gaan raken ons erg hard,’’ aldus Uchida.

Nissan lijdt 1,13 miljard euro verlies - Automobielmanagement.nl

Nissan lijdt 1,13 miljard euro verlies

Nissan heeft in het boekjaar tot 31 maart een verlies geleden van omgerekend 1,13 miljard euro, bijna vier keer zo veel als een jaar eerder. Dat is het slechtste resultaat in 12 jaar tijd, hoewel het nog wel iets beter is dan de eerder uitgesproken verwachting. “De kostenbesparingen beginnen vruchten af te werpen,’’ zegt CEO Makoto Uchida.

Nissan nu ook in beeld bij Amerikaanse beurswaakhond

Nissan schrijft al rode cijfers sinds 2018/19 en verwacht in het lopende boekjaar opnieuw zwaar verlies te lijden. Op dit moment wordt dat geschat op 428 miljoen euro wat wel een flinke verbetering zou zijn vergeleken met 2020/21.

Chiptekort

De Japanse partner van Renault wordt ernstig getroffen door het chiptekort waardoor het van april tot september naar schatting in totaal een half miljoen auto’s minder kan bouwen dan oorspronkelijk gepland. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er al 130.000 auto’s minder van de band gelopen. Dat treft onder meer de kleine Note, het beste verkochte model in Japan zelf, maar ook enkele verkooptoppers in de Verenigde Staten.

Grondstoffen

Daar komt nog bij dat ook de prijzen van materialen als staal en van andere grondstoffen de hoogte in schieten, waarschuwt Nissan in het jaarbericht. “De gevolgen van de situatie rond chips en de snelheid waarmee grondstoffenprijzen omhoog gaan raken ons erg hard,’’ aldus Uchida.