“Als er steeds meer regels zijn dan kan je uiteindelijk niets meer doen,’’ aldus de geïrriteerde CEO van Tesla. Hij hoopt dat de fabriek uiterlijk eind dit jaar in gebruik kan worden genomen maar in Duitse kringen wordt begin 2022 nu waarschijnlijker geacht. Oorspronkelijk was het plan al in juli dit jaar in Grünheide de eerste Model 3’s te produceren.

Voorlopige vergunningen

Tesla laat de fabriek bouwen met voorlopige vergunningen die, tot ergernis van Musk, nog steeds niet definitief zijn gemaakt. De autoriteiten in Brandenburg worstelen zich nog bergen bezwaren van omwonenden en milieu-organisaties. Bovendien hebben ze gesuggereerd dat Tesla een nieuwe aanvraag in moet dienen omdat er tijdens de bouw veranderingen zijn doorgevoerd.

Water

Een vergunning voor uitbreiding van het complex met een grote fabriek voor batterijcellen is nog helemaal niet in zicht. Vooral de grote hoeveelheden water die zo’n fabriek zou vergen stuit op grote bezwaren bij de regionale diensten. Tesla zou de vergunning voor de uitbreiding dit jaar rond willen hebben maar dat lijkt nu zo goed als onmogelijk.

Lees ook:
Tesla getergd door Duitse stroperigheid

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding