Verkoop nieuwe auto’s in Europa stijgt met 218 procent

De Europese verkopen van nieuwe auto’s zijn in april 218 procent hoger uitgekomen dan in april 2020 toen door lockdowns in veel landen de autohandel volledig stillag. Desondanks werden er nog altijd bijna 300.000 auto’s minder verkocht dan in het ‘normale’ april 2019. Over de eerste vier maanden van dit jaar komt de Europese automarkt bijna een kwart hoger uit dan een jaar geleden.

In Nederland daalde in de eerste vier maanden het aantal nieuw geregistreerde auto’s juist ten opzichte van dezelfde periode een jaar terug, met bijna 12 procent tot 104.497. De stijging in april speelde ook in Nederland, waar het aantal nieuw geregistreerde auto’s ruim verdubbelde, met bijna 56 procent. Werden er in april 2020 nog 15.322 auto’s geregistreerd, vorige maand was dat aantal gestegen tot 23.846.

Vertekend

De door corona vertekende percentages lopen soms in de vier cijfers. Zo kwamen de autoverkopen in Italië afgelopen maand 3.277 procent hoger uit, in Spanje 1.787 procent, in België 602 procent en in Frankrijk nog altijd 568 procent. Duitsland, waar in april 2020 nog wel redelijk gehandeld kon worden, blijft ‘steken’ op een plus van 90 procent. Landen als Portugal, Polen en Kroatië zitten op een ruime verdubbeling.

Uitschieters

Op de merkenlijst zijn er voor april eveneens enorme uitschieters. Absolute koploper is het bijna alleen nog in Italië verkochte Lancia/Chrysler dat 4.501 procent meer auto’s verkocht. Daarbij gaat het overigens nog altijd over niet meer dan 5.154 exemplaren. Binnen Stellantis boekte Jeep een plus van 633 procent en Fiat van 434 procent. Verder zitten ook Jaguar en Land Rover goed met stijgingen van resp. 534 en 658 procent. Bij vrijwel alle andere merken werden vergeleken met april 2020 dubbel tot ruim drie keer zo veel auto’s verkocht als een jaar geleden.

Lees ook:
Autoverkoop dit jaar naar laagste punt sinds jaren zestig

Verkoop nieuwe auto’s in Europa stijgt met 218 procent - Automobielmanagement.nl

Verkoop nieuwe auto’s in Europa stijgt met 218 procent

De Europese verkopen van nieuwe auto’s zijn in april 218 procent hoger uitgekomen dan in april 2020 toen door lockdowns in veel landen de autohandel volledig stillag. Desondanks werden er nog altijd bijna 300.000 auto’s minder verkocht dan in het ‘normale’ april 2019. Over de eerste vier maanden van dit jaar komt de Europese automarkt bijna een kwart hoger uit dan een jaar geleden.

In Nederland daalde in de eerste vier maanden het aantal nieuw geregistreerde auto’s juist ten opzichte van dezelfde periode een jaar terug, met bijna 12 procent tot 104.497. De stijging in april speelde ook in Nederland, waar het aantal nieuw geregistreerde auto’s ruim verdubbelde, met bijna 56 procent. Werden er in april 2020 nog 15.322 auto’s geregistreerd, vorige maand was dat aantal gestegen tot 23.846.

Vertekend

De door corona vertekende percentages lopen soms in de vier cijfers. Zo kwamen de autoverkopen in Italië afgelopen maand 3.277 procent hoger uit, in Spanje 1.787 procent, in België 602 procent en in Frankrijk nog altijd 568 procent. Duitsland, waar in april 2020 nog wel redelijk gehandeld kon worden, blijft ‘steken’ op een plus van 90 procent. Landen als Portugal, Polen en Kroatië zitten op een ruime verdubbeling.

Uitschieters

Op de merkenlijst zijn er voor april eveneens enorme uitschieters. Absolute koploper is het bijna alleen nog in Italië verkochte Lancia/Chrysler dat 4.501 procent meer auto’s verkocht. Daarbij gaat het overigens nog altijd over niet meer dan 5.154 exemplaren. Binnen Stellantis boekte Jeep een plus van 633 procent en Fiat van 434 procent. Verder zitten ook Jaguar en Land Rover goed met stijgingen van resp. 534 en 658 procent. Bij vrijwel alle andere merken werden vergeleken met april 2020 dubbel tot ruim drie keer zo veel auto’s verkocht als een jaar geleden.

Lees ook:
Autoverkoop dit jaar naar laagste punt sinds jaren zestig