Amerikaanse EV-fabrikant Lordstown wankelt

De Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen Lordstown Motors heeft gewaarschuwd dat er binnenkort te weinig geld in de kas zit om door te draaien. De kans bestaat dat het door General Motors gesteunde Lordstown Motors eind dit jaar de poort moet sluiten. 

Lordstown is gevestigd in een grote voormalige GM-fabriek in de gelijknamige stad in Ohio. GM stopte er twee jaar geleden na 53 jaar met het bouwen van auto’s en verkocht het enorme complex aan de EV start-up Lordstown Motors. Die wil er vanaf september de Endurance pick-up bouwen en heeft daarvoor al zo’n 600 werknemers in dienst genomen. Bij een eerste proefrit vloog een testmodel echter in brand.

Grote twijfel

Maar het sinds kort aan de beurs genoteerde bedrijf heeft nu laten weten dat er grote twijfel bestaat of het de komende 12 maanden overeind kan blijven. In het eerste kwartaal werd weer 125 miljoen dollar verlies geleden waardoor er per 31 maart nog 259 miljoen dollar over was. Dat bedrag is sindsdien verder geslonken en Lordstown Motors heeft snel extra middelen nodig. “Ons voortbestaan is nu afhankelijk van de mogelijkheid om de ontwikkeling van elektrische auto’s af te ronden, daar certificering voor te krijgen, te beginnen met de productie op een commerciële schaal en die auto’s vervolgens te verkopen.’’ Het kleine bedrijf moet bij opboksen tegen snel toenemende concurrentie van bijvoorbeeld de elektrische F-150 van Ford en de Cybertruck waar Tesla hard aan werkt.

Amerikaanse EV-fabrikant Lordstown wankelt - Automobielmanagement.nl

Amerikaanse EV-fabrikant Lordstown wankelt

De Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen Lordstown Motors heeft gewaarschuwd dat er binnenkort te weinig geld in de kas zit om door te draaien. De kans bestaat dat het door General Motors gesteunde Lordstown Motors eind dit jaar de poort moet sluiten. 

Lordstown is gevestigd in een grote voormalige GM-fabriek in de gelijknamige stad in Ohio. GM stopte er twee jaar geleden na 53 jaar met het bouwen van auto’s en verkocht het enorme complex aan de EV start-up Lordstown Motors. Die wil er vanaf september de Endurance pick-up bouwen en heeft daarvoor al zo’n 600 werknemers in dienst genomen. Bij een eerste proefrit vloog een testmodel echter in brand.

Grote twijfel

Maar het sinds kort aan de beurs genoteerde bedrijf heeft nu laten weten dat er grote twijfel bestaat of het de komende 12 maanden overeind kan blijven. In het eerste kwartaal werd weer 125 miljoen dollar verlies geleden waardoor er per 31 maart nog 259 miljoen dollar over was. Dat bedrag is sindsdien verder geslonken en Lordstown Motors heeft snel extra middelen nodig. “Ons voortbestaan is nu afhankelijk van de mogelijkheid om de ontwikkeling van elektrische auto’s af te ronden, daar certificering voor te krijgen, te beginnen met de productie op een commerciële schaal en die auto’s vervolgens te verkopen.’’ Het kleine bedrijf moet bij opboksen tegen snel toenemende concurrentie van bijvoorbeeld de elektrische F-150 van Ford en de Cybertruck waar Tesla hard aan werkt.