Nissan bevestigt: batterijfabriek in Sunderland gaat er komen

Nissan gaat samen met vaste partner Envision AESC een batterijfabriek bouwen in het Noord-Engelse Sunderland, waar Nissan ook een autofabriek heeft. Berichten over een batterijfabriek waren al eerder uitgelekt maar zijn nu door Nissan Europe bevestigd. Ook zal Nissan een nieuwe elektrische crossover gaan bouwen in Sunderland

Met de Electric Vehicle Hub, onder de aanduiding EV36Zero, is in eerste instantie een bedrag gemoeid van 1,16 miljard euro. Daarvan is bijna een half miljard nodig voor het voorbereiden van de productie van het nieuwe model. Het totale project kan 6.200 banen opleveren bij beide fabrieken en bij de toeleveranciers.

Envision AESC

De partner Envision AESC is de Japanse dochter van de Chinese Envision Group die net ook een soortgelijke batterijfabriek voor Renault in Noord-Frankrijk heeft aangekondigd. Envision AESC heeft in Sunderland sinds 2012 al een kleinere fabriek voor batterijen voor de Nissan Leaf. Bij het nieuwe project gaat het niet alleen om de productie van batterijen voor EV’s maar ook om het on-board gebruik voor energie-opslag en het hergebruik voor secundaire doelen. Aan het project wordt financieel meegewerkt door Sunderland City Council, het gemeentebestuur van de stad.

Blauwdruk

“De drie initiatieven brengen in Nissan EV3Zero elektrische voertuigen, hernieuwbare energie en batterijproductie samen. Het is een blauwdruk voor de toekomst van de auto-industrie,’’ legt Nissan uit. De in Sunderland gebouwde auto’s zijn – en blijven – hoofdzakelijk bestemd voor de Europese markt. Dat geldt ook voor de 100.000 stuks van de nieuwe EV die er per jaar van de band moeten rollen.

Vertrouwen

Het project wordt, zeker na Brexit, verwelkomd door de Britse premier Boris Johnson: “Nissans aankondiging om haar nieuwe generatie elektrische auto’s te bouwen in Sunderland tezamen met een nieuwe gigafabriek voor Envision-AESC is een enorme stem van vertrouwen in Groot-Brittannië. Toezeggingen als deze tonen aan dat we honderden groene banen kunnen scheppen en de Britse industrie een ‘boost’ kunnen geven terwijl we ook mensen in staat stellen om zich te verplaatsen op een betaalbare en duurzame manier zodat we onze bijdrage aan de klimaatverandering terug kunnen dringen.’’

Lees ook:
David Milan neemt stokje over van Tjalling Hollander bij Nissan Nederland

Nissan bevestigt: batterijfabriek in Sunderland gaat er komen - Automobielmanagement.nl

Nissan bevestigt: batterijfabriek in Sunderland gaat er komen

Nissan gaat samen met vaste partner Envision AESC een batterijfabriek bouwen in het Noord-Engelse Sunderland, waar Nissan ook een autofabriek heeft. Berichten over een batterijfabriek waren al eerder uitgelekt maar zijn nu door Nissan Europe bevestigd. Ook zal Nissan een nieuwe elektrische crossover gaan bouwen in Sunderland

Met de Electric Vehicle Hub, onder de aanduiding EV36Zero, is in eerste instantie een bedrag gemoeid van 1,16 miljard euro. Daarvan is bijna een half miljard nodig voor het voorbereiden van de productie van het nieuwe model. Het totale project kan 6.200 banen opleveren bij beide fabrieken en bij de toeleveranciers.

Envision AESC

De partner Envision AESC is de Japanse dochter van de Chinese Envision Group die net ook een soortgelijke batterijfabriek voor Renault in Noord-Frankrijk heeft aangekondigd. Envision AESC heeft in Sunderland sinds 2012 al een kleinere fabriek voor batterijen voor de Nissan Leaf. Bij het nieuwe project gaat het niet alleen om de productie van batterijen voor EV’s maar ook om het on-board gebruik voor energie-opslag en het hergebruik voor secundaire doelen. Aan het project wordt financieel meegewerkt door Sunderland City Council, het gemeentebestuur van de stad.

Blauwdruk

“De drie initiatieven brengen in Nissan EV3Zero elektrische voertuigen, hernieuwbare energie en batterijproductie samen. Het is een blauwdruk voor de toekomst van de auto-industrie,’’ legt Nissan uit. De in Sunderland gebouwde auto’s zijn – en blijven – hoofdzakelijk bestemd voor de Europese markt. Dat geldt ook voor de 100.000 stuks van de nieuwe EV die er per jaar van de band moeten rollen.

Vertrouwen

Het project wordt, zeker na Brexit, verwelkomd door de Britse premier Boris Johnson: “Nissans aankondiging om haar nieuwe generatie elektrische auto’s te bouwen in Sunderland tezamen met een nieuwe gigafabriek voor Envision-AESC is een enorme stem van vertrouwen in Groot-Brittannië. Toezeggingen als deze tonen aan dat we honderden groene banen kunnen scheppen en de Britse industrie een ‘boost’ kunnen geven terwijl we ook mensen in staat stellen om zich te verplaatsen op een betaalbare en duurzame manier zodat we onze bijdrage aan de klimaatverandering terug kunnen dringen.’’

Lees ook:
David Milan neemt stokje over van Tjalling Hollander bij Nissan Nederland