Eerste fossielvrije staal voor Volvo

Volvo Cars heeft het eerste fossielvrije staal ter wereld binnengekregen van het Zweedse staalconcern SSAB. Het daarvoor benodigde ijzer is geproduceerd met 100 procent waterstof in plaats van kolen en cokes.

SSAB nam de proef met fossiel vrij staal in het consortium HYBRIT onder leiding van het ook in Nederland grootschalig actieve energiebedrijf Vattenfall. De Zweedse premier Stefan Löfven sprak eerder van ‘de grootste technologische stap vooruit in de staalindustrie in duizend jaar.’’

Transitie

Het staal komt echter pas op z’n vroegst vanaf 2026 op grotere schaal op de markt omdat er eerder niet voldoende waterstof beschikbaar is. “Dit is niet alleen een doorbraak voor SSAB, het is ook het bewijs dat het mogelijk is de transitie te maken en de wereldwijde CO2-footprint van de staalindustrie aanzienlijk terug te dringen,’’ aldus CEO Martin Lindqvist van het staalbedrijf.

Lees ook:
Volvo Cars onderzoekt gebruik fossielvrij staal

Eerste fossielvrije staal voor Volvo - Automobielmanagement.nl

Eerste fossielvrije staal voor Volvo

Volvo Cars heeft het eerste fossielvrije staal ter wereld binnengekregen van het Zweedse staalconcern SSAB. Het daarvoor benodigde ijzer is geproduceerd met 100 procent waterstof in plaats van kolen en cokes.

SSAB nam de proef met fossiel vrij staal in het consortium HYBRIT onder leiding van het ook in Nederland grootschalig actieve energiebedrijf Vattenfall. De Zweedse premier Stefan Löfven sprak eerder van ‘de grootste technologische stap vooruit in de staalindustrie in duizend jaar.’’

Transitie

Het staal komt echter pas op z’n vroegst vanaf 2026 op grotere schaal op de markt omdat er eerder niet voldoende waterstof beschikbaar is. “Dit is niet alleen een doorbraak voor SSAB, het is ook het bewijs dat het mogelijk is de transitie te maken en de wereldwijde CO2-footprint van de staalindustrie aanzienlijk terug te dringen,’’ aldus CEO Martin Lindqvist van het staalbedrijf.

Lees ook:
Volvo Cars onderzoekt gebruik fossielvrij staal