Miljoenenboete voor Fiat Chrysler wegens omkoping

Een Amerikaanse rechter heeft Fiat Chrysler Automobiles een boete opgelegd van 30 miljoen dollar. Het bedrijf heeft de leiding van de United Auto Workers vakbond omgekocht. Bovendien moet de autofabrikant drie jaar lang een onafhankelijke ‘monitor’ accepteren die moet controleren of FCA/Stellantis zich verder wel houdt aan de arbeidswetgevin. Ook moet FCA een trainingscentrum dat het samen met de UAW beheert volgens de opheffen.

FCA (nu Stellantis) heeft zich in maart schuldig verklaard aan de beschuldiging van samenzwering om zich niet te houden aan de Labor Management Relations Act. Dat volgde op een jarenlang onderzoek naar de corruptie met en binnen de grootste autowerkersvakbond van het land. Het autobedrijf had onder meer een hypotheek voor 262.000 dollar voor de vice-voorzitter afbetaald en een groot feest van 25.000 euro voor een andere bondsmedewerker gefinancierd. Doel was om de bond gunstig te stemmen zodat FCA ‘gemakkelijker’ arbeidsvoorwaarden kon bedingen dan de concurrentie.

Grootste overtreding

Topmensen van de UAW alsmede enkele managers van FCA zijn al eerder persoonlijk veroordeeld voor hun rol in het schandaal. Volgens het openbaar ministerie ging het in de zaak van FCA zelf om één van de grootste, zo niet dé grootste, overtreding van de Amerikaanse arbeidswetgeving die ooit is voorgekomen. “We zijn blij dat FCA verantwoordelijkheid heeft genomen en zich ook bereid heeft getoond om hervormingen door te voeren,’’ aldus officier van justitie Erin Shaw.

Lees ook:
Managers Stellantis vervolgd voor gesjoemel met dieselmotoren

Miljoenenboete voor Fiat Chrysler wegens omkoping - Automobielmanagement.nl

Miljoenenboete voor Fiat Chrysler wegens omkoping

Een Amerikaanse rechter heeft Fiat Chrysler Automobiles een boete opgelegd van 30 miljoen dollar. Het bedrijf heeft de leiding van de United Auto Workers vakbond omgekocht. Bovendien moet de autofabrikant drie jaar lang een onafhankelijke ‘monitor’ accepteren die moet controleren of FCA/Stellantis zich verder wel houdt aan de arbeidswetgevin. Ook moet FCA een trainingscentrum dat het samen met de UAW beheert volgens de opheffen.

FCA (nu Stellantis) heeft zich in maart schuldig verklaard aan de beschuldiging van samenzwering om zich niet te houden aan de Labor Management Relations Act. Dat volgde op een jarenlang onderzoek naar de corruptie met en binnen de grootste autowerkersvakbond van het land. Het autobedrijf had onder meer een hypotheek voor 262.000 dollar voor de vice-voorzitter afbetaald en een groot feest van 25.000 euro voor een andere bondsmedewerker gefinancierd. Doel was om de bond gunstig te stemmen zodat FCA ‘gemakkelijker’ arbeidsvoorwaarden kon bedingen dan de concurrentie.

Grootste overtreding

Topmensen van de UAW alsmede enkele managers van FCA zijn al eerder persoonlijk veroordeeld voor hun rol in het schandaal. Volgens het openbaar ministerie ging het in de zaak van FCA zelf om één van de grootste, zo niet dé grootste, overtreding van de Amerikaanse arbeidswetgeving die ooit is voorgekomen. “We zijn blij dat FCA verantwoordelijkheid heeft genomen en zich ook bereid heeft getoond om hervormingen door te voeren,’’ aldus officier van justitie Erin Shaw.

Lees ook:
Managers Stellantis vervolgd voor gesjoemel met dieselmotoren