Ruim 100 banen op de tocht bij d’Ieteren

De Belgische Volkswagen-importeur en -dealer d’Ieteren wil twee zogenaamde ‘centers’ op 31 december sluiten. Dit voornemen zou gevolgen kunnen hebben voor 103 banen op een totaal personeelsbestand van 386 in alle D’Ieteren Centers, meldt het bedrijf.

Belgische autobaas d'Ieteren op lijst miljardairs

De sluiting treft D’Ieteren Center Mail in Elsene en Carrosserie Wondercar in Drogenbos. De directie heeft tot de ingreep besloten nadat overleg met de vakbonden over het terugdraaien van de arbeidsvoorwaarden ‘om die in overeenstemming te brengen met de markt’ was stukgelopen. Het personeel van het centrum in Elsene is direct na de bekendmaking in staking gegaan.

Afgewezen

De directie wil ingrijpen om de vestigingen en de autotak als geheel weer rendabel te maken. Het aanhoudende conflict tussen de directie en de bonden leidde tot een referendum waarbij driekwart van de werknemers de voorstellen voor lagere lonen en arbeidsvoorwaarden heeft afgewezen. “Na vier maanden discussie en een referendum dat op 22 september werd gehouden, waarbij het voorstel van de directie werd verworpen, moet de directie overwegen om haar twee structureel verliesgevende vestigingen te sluiten. ‘’ Voorafgaand aan het referendum had de directie alle personeelsleden al meegedeeld dat de verwerping van de plannen tot sluiting zou leiden.

Onmogelijkheid

Didier Fenix, CEO D’Ieteren Centers: “Het project om de D’Ieteren Centers rendabel te maken is van levensbelang om de noodzakelijke investeringen voort te zetten met het oog op de uitdagingen die ons te wachten staan, zoals de elektrificatie van voertuigen, de daling van het aantal afgelegde kilometers en de talrijke beperkingen op het gebruik van de auto die in Brussel worden opgelegd. Wij hebben de afgelopen 4 maanden hard gewerkt en zelfs een aanzienlijke winstuitkering aan ons personeel voorgesteld, zodra winstgevendheid zou zijn bereikt. Ons voornemen om de twee structureel verlieslatende vestigingen te sluiten vloeit voort uit de onmogelijkheid om met de vakbondsdelegatie te onderhandelen. Wij zijn ons bewust van de emotie die dit voornemen bij onze werknemers en hun naasten oproept. We doen er ook alles aan om de klantenservice in deze moeilijke tijden op peil te houden.”

Lees ook:
Belgische VW-dealer d’Ieteren stelt verwachtingen naar boven bij

Ruim 100 banen op de tocht bij d’Ieteren - Automobielmanagement.nl

Ruim 100 banen op de tocht bij d’Ieteren

De Belgische Volkswagen-importeur en -dealer d’Ieteren wil twee zogenaamde ‘centers’ op 31 december sluiten. Dit voornemen zou gevolgen kunnen hebben voor 103 banen op een totaal personeelsbestand van 386 in alle D’Ieteren Centers, meldt het bedrijf.

Belgische autobaas d'Ieteren op lijst miljardairs

De sluiting treft D’Ieteren Center Mail in Elsene en Carrosserie Wondercar in Drogenbos. De directie heeft tot de ingreep besloten nadat overleg met de vakbonden over het terugdraaien van de arbeidsvoorwaarden ‘om die in overeenstemming te brengen met de markt’ was stukgelopen. Het personeel van het centrum in Elsene is direct na de bekendmaking in staking gegaan.

Afgewezen

De directie wil ingrijpen om de vestigingen en de autotak als geheel weer rendabel te maken. Het aanhoudende conflict tussen de directie en de bonden leidde tot een referendum waarbij driekwart van de werknemers de voorstellen voor lagere lonen en arbeidsvoorwaarden heeft afgewezen. “Na vier maanden discussie en een referendum dat op 22 september werd gehouden, waarbij het voorstel van de directie werd verworpen, moet de directie overwegen om haar twee structureel verliesgevende vestigingen te sluiten. ‘’ Voorafgaand aan het referendum had de directie alle personeelsleden al meegedeeld dat de verwerping van de plannen tot sluiting zou leiden.

Onmogelijkheid

Didier Fenix, CEO D’Ieteren Centers: “Het project om de D’Ieteren Centers rendabel te maken is van levensbelang om de noodzakelijke investeringen voort te zetten met het oog op de uitdagingen die ons te wachten staan, zoals de elektrificatie van voertuigen, de daling van het aantal afgelegde kilometers en de talrijke beperkingen op het gebruik van de auto die in Brussel worden opgelegd. Wij hebben de afgelopen 4 maanden hard gewerkt en zelfs een aanzienlijke winstuitkering aan ons personeel voorgesteld, zodra winstgevendheid zou zijn bereikt. Ons voornemen om de twee structureel verlieslatende vestigingen te sluiten vloeit voort uit de onmogelijkheid om met de vakbondsdelegatie te onderhandelen. Wij zijn ons bewust van de emotie die dit voornemen bij onze werknemers en hun naasten oproept. We doen er ook alles aan om de klantenservice in deze moeilijke tijden op peil te houden.”

Lees ook:
Belgische VW-dealer d’Ieteren stelt verwachtingen naar boven bij