Tesla onbetwiste kampioen van de autowereld

achtergrond

Met een order voor 100.000 auto’s in één keer, een tot boven de een biljoen dollar gestegen beurswaarde, een topman die in een dag 14 miljard dollar rijker werd en ook nog eens de best verkochte auto in Europa, is Tesla de onbetwiste kampioen van de internationale autowereld. Dezer dagen in ieder geval, dat moet er wel bij gezegd worden.

"De twee technologieën waar ik op gefocust ben, en die ik idealiter voor het eind van het jaar wil realiseren, zijn ons Starship de ruimte in krijgen en dan ervoor zorgen dat Tesla auto’s in staat zijn om autonoom te rijden."tesla (2020)

De goednieuwsshow begon met de aankondiging van verhuurder Hertz dat het in één klap 100.000 Tesla Model 3’s heeft besteld. Hertz is eerder dit jaar uit faillissement herrezen maar had om geld bij elkaar te schrapen daarvoor wel honderdduizenden auto’s uit haar vloot verkocht. Nu de economie toch weer aantrekt en reizen ook, met beperkingen, weer mogelijk is geworden neemt ook de vraag naar huurauto’s weer toe. Hertz biedt haar klanten vanaf volgende week al een Model 3 aan op luchthavens en andere locaties in de VS en in een beperkt aantal steden in Europa. De 100.000 bestelde auto’s moeten voor eind 2022 uitgeleverd worden. Met die Tesla’s is 20 procent van de wereldwijde vloot van Hertz straks elektrisch. Die 100.000 kunnen er overigens nog meer worden want Hertz spreekt nadrukkelijk van een ‘initiële’ order.

Astronomisch

Het nieuws leidde tot een furore voor Tesla op Wall Street. Na een piek van 1.045 dollar schoot het aandeel uiteindelijk 115,18 dollar omhoog naar een slotkoers van 1.024,86 dollar. Bedenk daarbij dat die koers een jaar geleden pas op 420 dollar stond. De beurskapitalisatie van Tesla bereikte daarmee het astronomische bedrag van 1,01 biljoen dollar ofwel 820 miljard euro. Dat is meer dan bijvoorbeeld Facebook en zo’n beetje de waarde van alle andere autobedrijven in de wereld bij elkaar. De Volkswagen Groep, die toch wat meer auto’s verkoopt dan Tesla, komt niet verder dan 128 miljard euro. De enorme koerssprong maakte CEO én groot-aandeelhouder Elon Musk, die 21 procent in handen heeft, in één dag 14 miljard dollar rijker. Het vermogen van Musk komt daarmee – op papier – op ruim 240 miljard dollar waarmee hij zijn positie als rijkste man ter wereld verder heeft versterkt.

Europa

Uit Europa kwam vervolgens ook nog het nieuws dat de Model 3 de best verkochte auto in de maand september was. Van Tesla werden er 24.600 geregistreerd, een marktaandeel van 2,6 procent, meldt marktonderzoeker Jaco Dynamics. Het is voor het eerst dat een elektrische auto, een Tesla en ook nog een buiten Europa gebouwde auto, de lijst aanvoert. ‘’De sterke prestatie van de Model 3 is deels toe te schrijven aan Tesla’s intensieve verkoopactiviteiten aan het eind van het kwartaal. September is historisch een sterke maand voor de Amerikaanse fabrikant. Vorige maand was goed voor 74 procent van het hele kwartaalvolume,’’ tekent Jaco aan. Het goede nieuws kan nog wel even doorgaan want ook de Model Y blijkt uitstekend aan te slaan. Dankzij dat succes voert Tesla ook de Europese markt voor BEV’s aan met 24 procent gevolgd door Volkswagen Groep met 22 procent en op afstand Stellantis met 13 procent.

Lees ook:
‘Hertz bestelt 100.000 Tesla’s’

Tesla onbetwiste kampioen van de autowereld - Automobielmanagement.nl

Tesla onbetwiste kampioen van de autowereld

achtergrond

Met een order voor 100.000 auto’s in één keer, een tot boven de een biljoen dollar gestegen beurswaarde, een topman die in een dag 14 miljard dollar rijker werd en ook nog eens de best verkochte auto in Europa, is Tesla de onbetwiste kampioen van de internationale autowereld. Dezer dagen in ieder geval, dat moet er wel bij gezegd worden.

"De twee technologieën waar ik op gefocust ben, en die ik idealiter voor het eind van het jaar wil realiseren, zijn ons Starship de ruimte in krijgen en dan ervoor zorgen dat Tesla auto’s in staat zijn om autonoom te rijden."tesla (2020)

De goednieuwsshow begon met de aankondiging van verhuurder Hertz dat het in één klap 100.000 Tesla Model 3’s heeft besteld. Hertz is eerder dit jaar uit faillissement herrezen maar had om geld bij elkaar te schrapen daarvoor wel honderdduizenden auto’s uit haar vloot verkocht. Nu de economie toch weer aantrekt en reizen ook, met beperkingen, weer mogelijk is geworden neemt ook de vraag naar huurauto’s weer toe. Hertz biedt haar klanten vanaf volgende week al een Model 3 aan op luchthavens en andere locaties in de VS en in een beperkt aantal steden in Europa. De 100.000 bestelde auto’s moeten voor eind 2022 uitgeleverd worden. Met die Tesla’s is 20 procent van de wereldwijde vloot van Hertz straks elektrisch. Die 100.000 kunnen er overigens nog meer worden want Hertz spreekt nadrukkelijk van een ‘initiële’ order.

Astronomisch

Het nieuws leidde tot een furore voor Tesla op Wall Street. Na een piek van 1.045 dollar schoot het aandeel uiteindelijk 115,18 dollar omhoog naar een slotkoers van 1.024,86 dollar. Bedenk daarbij dat die koers een jaar geleden pas op 420 dollar stond. De beurskapitalisatie van Tesla bereikte daarmee het astronomische bedrag van 1,01 biljoen dollar ofwel 820 miljard euro. Dat is meer dan bijvoorbeeld Facebook en zo’n beetje de waarde van alle andere autobedrijven in de wereld bij elkaar. De Volkswagen Groep, die toch wat meer auto’s verkoopt dan Tesla, komt niet verder dan 128 miljard euro. De enorme koerssprong maakte CEO én groot-aandeelhouder Elon Musk, die 21 procent in handen heeft, in één dag 14 miljard dollar rijker. Het vermogen van Musk komt daarmee – op papier – op ruim 240 miljard dollar waarmee hij zijn positie als rijkste man ter wereld verder heeft versterkt.

Europa

Uit Europa kwam vervolgens ook nog het nieuws dat de Model 3 de best verkochte auto in de maand september was. Van Tesla werden er 24.600 geregistreerd, een marktaandeel van 2,6 procent, meldt marktonderzoeker Jaco Dynamics. Het is voor het eerst dat een elektrische auto, een Tesla en ook nog een buiten Europa gebouwde auto, de lijst aanvoert. ‘’De sterke prestatie van de Model 3 is deels toe te schrijven aan Tesla’s intensieve verkoopactiviteiten aan het eind van het kwartaal. September is historisch een sterke maand voor de Amerikaanse fabrikant. Vorige maand was goed voor 74 procent van het hele kwartaalvolume,’’ tekent Jaco aan. Het goede nieuws kan nog wel even doorgaan want ook de Model Y blijkt uitstekend aan te slaan. Dankzij dat succes voert Tesla ook de Europese markt voor BEV’s aan met 24 procent gevolgd door Volkswagen Groep met 22 procent en op afstand Stellantis met 13 procent.

Lees ook:
‘Hertz bestelt 100.000 Tesla’s’