Daimler verkoopt belang in Renault

Daimler gaat haar overgebleven belang in Renault verkopen. De 9,2 miljoen aandelen, die formeel in handen zijn van het Daimler pensioenfonds, kunnen ruim 315 miljoen euro opbrengen. Daimler gooit de aandelen niet op de beurs maar biedt ze aan aan institutionele investeerders. Eerder dit jaar verkocht Renault haar Daimler-aandelen voor 1,14 miljard euro en deed partner Nissan haar pakket van de hand voor 1,2 miljard euro.

Duizenden banen weg bij Daimler

Daimler en Renault werken al een jaar of tien samen op technisch gebied. Beide bedrijven hebben bijvoorbeeld een gezamenlijke autofabriek in Mexico en een motorenfabriek in de VS. In 2016 trokken ze de banden zelfs verder aan, aldus een aankondiging van de toenmalige CEO’s Dieter Zetsche en Carlos Ghosn.

Bekoeld

Maar met het – na zijn arrestatie in Tokio – verdwijnen van de laatste van het autotoneel lijkt de liefde aan de kant van Daimler danig bekoeld. Dat resulteert nu in het definitief verbreken van de financiële banden, hoewel wel wordt benadrukt dat er enige vorm van technische samenwerking blijft bestaan. Dat draait dan met name om bestelauto’s zoals de Mercedes-Benz Citan die grotendeels overeenkomt met de Renault Kangoo.

Lees ook:
Milieugroep eist dat Daimler en BMW stoppen met verbrandingsmotoren

Daimler verkoopt belang in Renault - Automobielmanagement.nl

Daimler verkoopt belang in Renault

Daimler gaat haar overgebleven belang in Renault verkopen. De 9,2 miljoen aandelen, die formeel in handen zijn van het Daimler pensioenfonds, kunnen ruim 315 miljoen euro opbrengen. Daimler gooit de aandelen niet op de beurs maar biedt ze aan aan institutionele investeerders. Eerder dit jaar verkocht Renault haar Daimler-aandelen voor 1,14 miljard euro en deed partner Nissan haar pakket van de hand voor 1,2 miljard euro.

Duizenden banen weg bij Daimler

Daimler en Renault werken al een jaar of tien samen op technisch gebied. Beide bedrijven hebben bijvoorbeeld een gezamenlijke autofabriek in Mexico en een motorenfabriek in de VS. In 2016 trokken ze de banden zelfs verder aan, aldus een aankondiging van de toenmalige CEO’s Dieter Zetsche en Carlos Ghosn.

Bekoeld

Maar met het – na zijn arrestatie in Tokio – verdwijnen van de laatste van het autotoneel lijkt de liefde aan de kant van Daimler danig bekoeld. Dat resulteert nu in het definitief verbreken van de financiële banden, hoewel wel wordt benadrukt dat er enige vorm van technische samenwerking blijft bestaan. Dat draait dan met name om bestelauto’s zoals de Mercedes-Benz Citan die grotendeels overeenkomt met de Renault Kangoo.

Lees ook:
Milieugroep eist dat Daimler en BMW stoppen met verbrandingsmotoren