Daimler en Renault werken al een jaar of tien samen op technisch gebied. Beide bedrijven hebben bijvoorbeeld een gezamenlijke autofabriek in Mexico en een motorenfabriek in de VS. In 2016 trokken ze de banden zelfs verder aan, aldus een aankondiging van de toenmalige CEO’s Dieter Zetsche en Carlos Ghosn.

Bekoeld

Maar met het – na zijn arrestatie in Tokio – verdwijnen van de laatste van het autotoneel lijkt de liefde aan de kant van Daimler danig bekoeld. Dat resulteert nu in het definitief verbreken van de financiële banden, hoewel wel wordt benadrukt dat er enige vorm van technische samenwerking blijft bestaan. Dat draait dan met name om bestelauto’s zoals de Mercedes-Benz Citan die grotendeels overeenkomt met de Renault Kangoo.

Lees ook:
Milieugroep eist dat Daimler en BMW stoppen met verbrandingsmotoren

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding