Musk oefende ook 2,15 miljoen aandelenopties uit. De verkopen werden gedaan om de belastingen in verband met die transactie te dekken, zo bleek uit de documenten. Musk moet belasting betalen over het verschil in de uitoefeningsprijs van de opties en de marktprijs van de aandelen.

9,9 miljard dollar

Met de meest recente verkoop heeft Musk nu 9,2 miljoen aandelen Tesla verkocht en ongeveer 9,9 miljard dollar opgehaald sinds hij op 6 november een Twitter-enquête hield met de vraag of hij 10 procent van zijn Tesla-belang moest verkopen. Een deel van dat geld gaat naar de Amerikaanse belastingdienst.

Over de helft

Om de drempel van 10 procent te bereiken moet Musk in totaal ongeveer 17 miljoen aandelen verkopen. Dat is ongeveer 1,7 procent van de uitstaande aandelen van het bedrijf. Hij zit dus inmiddels met 9,2 miljoen verkochte aandelen ruim over de helft. Als zijn uitoefenbare opties worden meegerekend in zijn algehele aandelenbelang in Tesla, zou hij nog meer aandelen moeten verkopen.

Beloningspakket

Bij de stemming op Twitter vertelde Musk niets over zijn geplande verkopen van aandelen vanwege de opties. Die had hij al in september vastgelegd. Musk kreeg de opties als onderdeel van zijn beloningspakket als topman van Tesla. In die functie krijgt hij geen vast salaris, maar alleen bonussen en opties op basis van het behalen van bepaalde doelen.

Lees ook:
Tesla-baas hint op verkoop meer aandelen