Productie Rivian in Europa onzeker

Rivian heeft bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers met geen woord gerept over een mogelijke fabriek in Europa. Groot-Brittannië en Nederland doen er veel aan om zo’n groot project binnen te slepen terwijl ook VDL Nedcar een delegatie naar Rivian heeft gestuurd om haar fabriek in Born te promoten. Dat alles was voor CEO RJ Scaringe echter geen reden om in het 21 pagina’s tellende kwartaalverslag Europa ook maar één keer te noemen.

Voorlopig is het nieuws vooral dat Rivian een tweede Amerikaanse fabriek gaat bouwen bij Atlanta in de staat Georgia. Die moet een capaciteit krijgen van 400.000 voertuigen per jaar, wat bovenop de 200.000 van de bestaande fabriek in Illinois komt. Tot 15 december had die laatste fabriek 652 exemplaren van de R1 gebouwd terwijl er inmiddels rond de 70.000 bestellingen binnen zijn. Toch zal ook Rivian de voor dit jaar geplande 1.200 auto’s niet halen vanwege het chiptekort. De eerste bestelwagen EDV wordt wel nog deze maand aan groot-afnemer Amazon verstrekt die er de komende jaren minstens 100.000 in dienst wil nemen.

Verlies

Wat de financiën betreft, leed het startende bedrijf in het derde kwartaal een nettoverlies van 1,2 miljard dollar, vier keer zo veel als een jaar eerder. Rivian was 694 miljoen dollar kwijt aan operationele kosten en investeerde nog eens 441 miljoen in R&D. Mede dankzij de geslaagde beursintroductie beschikt de EV-bouwer wel over een reserve van 19,9 miljard dollar.

Lees ook:
Delegatie VDL Nedcar op bezoek bij Rivian
Canoo wil toch geen auto’s produceren bij VDL Nedcar

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reageren
500 tekens over
Productie Rivian in Europa onzeker - Automobielmanagement.nl

Productie Rivian in Europa onzeker

Rivian heeft bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers met geen woord gerept over een mogelijke fabriek in Europa. Groot-Brittannië en Nederland doen er veel aan om zo’n groot project binnen te slepen terwijl ook VDL Nedcar een delegatie naar Rivian heeft gestuurd om haar fabriek in Born te promoten. Dat alles was voor CEO RJ Scaringe echter geen reden om in het 21 pagina’s tellende kwartaalverslag Europa ook maar één keer te noemen.

Voorlopig is het nieuws vooral dat Rivian een tweede Amerikaanse fabriek gaat bouwen bij Atlanta in de staat Georgia. Die moet een capaciteit krijgen van 400.000 voertuigen per jaar, wat bovenop de 200.000 van de bestaande fabriek in Illinois komt. Tot 15 december had die laatste fabriek 652 exemplaren van de R1 gebouwd terwijl er inmiddels rond de 70.000 bestellingen binnen zijn. Toch zal ook Rivian de voor dit jaar geplande 1.200 auto’s niet halen vanwege het chiptekort. De eerste bestelwagen EDV wordt wel nog deze maand aan groot-afnemer Amazon verstrekt die er de komende jaren minstens 100.000 in dienst wil nemen.

Verlies

Wat de financiën betreft, leed het startende bedrijf in het derde kwartaal een nettoverlies van 1,2 miljard dollar, vier keer zo veel als een jaar eerder. Rivian was 694 miljoen dollar kwijt aan operationele kosten en investeerde nog eens 441 miljoen in R&D. Mede dankzij de geslaagde beursintroductie beschikt de EV-bouwer wel over een reserve van 19,9 miljard dollar.

Lees ook:
Delegatie VDL Nedcar op bezoek bij Rivian
Canoo wil toch geen auto’s produceren bij VDL Nedcar

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reageren
500 tekens over