Voorlopig is het nieuws vooral dat Rivian een tweede Amerikaanse fabriek gaat bouwen bij Atlanta in de staat Georgia. Die moet een capaciteit krijgen van 400.000 voertuigen per jaar, wat bovenop de 200.000 van de bestaande fabriek in Illinois komt. Tot 15 december had die laatste fabriek 652 exemplaren van de R1 gebouwd terwijl er inmiddels rond de 70.000 bestellingen binnen zijn. Toch zal ook Rivian de voor dit jaar geplande 1.200 auto’s niet halen vanwege het chiptekort. De eerste bestelwagen EDV wordt wel nog deze maand aan groot-afnemer Amazon verstrekt die er de komende jaren minstens 100.000 in dienst wil nemen.

Verlies

Wat de financiën betreft, leed het startende bedrijf in het derde kwartaal een nettoverlies van 1,2 miljard dollar, vier keer zo veel als een jaar eerder. Rivian was 694 miljoen dollar kwijt aan operationele kosten en investeerde nog eens 441 miljoen in R&D. Mede dankzij de geslaagde beursintroductie beschikt de EV-bouwer wel over een reserve van 19,9 miljard dollar.

Lees ook:
Delegatie VDL Nedcar op bezoek bij Rivian
Canoo wil toch geen auto’s produceren bij VDL Nedcar