Redding Ssangyong lijkt nabij

De overname van het Zuid-Koreaanse Ssangyong door Edison Motors, een in hetzelfde land gevestigde bouwer van elektrische bussen, kan binnen een paar dagen rond komen. Edison heeft echter weer een herziening van het contract geëist waardoor nieuwe vertraging dreigt.

Achtergrond: SsangYong worstelt zich uit het dal

“We moeten de inhoud van het contract aanpassen maar als de gesprekken goed verlopen kan het nog deze maand rondkomen. Duurt het aanpassen langer, dan wordt het begin januari,’’ aldus een woordvoerder van Edison Motors. De rechtbank die het faillissement van Ssangyong behandelt, heeft voorlopig 7 januari gesteld als uiterste datum om de zaak af te timmeren. De koper moet dan vervolgens wel voor 1 maart een haalbaar overlevingsplan presenteren om de deal door te laten gaan.

Problemen

Ssangyong is in april dit jaar voor de zoveelste keer insolvent verklaard nadat de Indiase grootaandeelhouder Mahindra & Mahindra weigerde nog meer geld in de bodemloze put te pompen. Nadat een reeks overnamekandidaten de revue heeft gepasseerd, is Edison Motors nog als enige overgebleven. Ook dat bedrijf komt echter steeds met problemen aanzetten die een definitief akkoord belemmeren. Zo heeft het de overnameprijs drastisch verlaagd nadat er bij Ssangyong lijken uit de kast kwamen. Ook wilde de EV-bouwer rond de 700 miljoen dollar lenen van de Korea Development Bank om de overname grotendeels mee te financieren maar die KDB maakte zo’n bijdrage afhankelijk van een goed bedrijfsplan voor Ssangyong.

Nederland

Edison Motors zou nu van plan zijn de enige fabriek van Ssangyong in Pyeongtaek te verkopen om zo het nodige geld op tafel te krijgen. Of dat lukt gezien de huidige situatie op de automarkt is echter hoogst onzeker. In ons land is Ssangyong wel nog steeds op de markt. In de eerste elf maanden zette het merk precies één nieuwe auto op een Nederlands kenteken terwijl dat er een jaar eerder vier waren.

Lees ook:
SsangYong gekocht door Edison Motors

Redding Ssangyong lijkt nabij - Automobielmanagement.nl

Redding Ssangyong lijkt nabij

De overname van het Zuid-Koreaanse Ssangyong door Edison Motors, een in hetzelfde land gevestigde bouwer van elektrische bussen, kan binnen een paar dagen rond komen. Edison heeft echter weer een herziening van het contract geëist waardoor nieuwe vertraging dreigt.

Achtergrond: SsangYong worstelt zich uit het dal

“We moeten de inhoud van het contract aanpassen maar als de gesprekken goed verlopen kan het nog deze maand rondkomen. Duurt het aanpassen langer, dan wordt het begin januari,’’ aldus een woordvoerder van Edison Motors. De rechtbank die het faillissement van Ssangyong behandelt, heeft voorlopig 7 januari gesteld als uiterste datum om de zaak af te timmeren. De koper moet dan vervolgens wel voor 1 maart een haalbaar overlevingsplan presenteren om de deal door te laten gaan.

Problemen

Ssangyong is in april dit jaar voor de zoveelste keer insolvent verklaard nadat de Indiase grootaandeelhouder Mahindra & Mahindra weigerde nog meer geld in de bodemloze put te pompen. Nadat een reeks overnamekandidaten de revue heeft gepasseerd, is Edison Motors nog als enige overgebleven. Ook dat bedrijf komt echter steeds met problemen aanzetten die een definitief akkoord belemmeren. Zo heeft het de overnameprijs drastisch verlaagd nadat er bij Ssangyong lijken uit de kast kwamen. Ook wilde de EV-bouwer rond de 700 miljoen dollar lenen van de Korea Development Bank om de overname grotendeels mee te financieren maar die KDB maakte zo’n bijdrage afhankelijk van een goed bedrijfsplan voor Ssangyong.

Nederland

Edison Motors zou nu van plan zijn de enige fabriek van Ssangyong in Pyeongtaek te verkopen om zo het nodige geld op tafel te krijgen. Of dat lukt gezien de huidige situatie op de automarkt is echter hoogst onzeker. In ons land is Ssangyong wel nog steeds op de markt. In de eerste elf maanden zette het merk precies één nieuwe auto op een Nederlands kenteken terwijl dat er een jaar eerder vier waren.

Lees ook:
SsangYong gekocht door Edison Motors