De fabriek in Skelleftea op zo’n 200 kilometer van de noordpoolcirkel wordt aangedreven door waterkracht dat in Zweden in grote mate beschikbaar is. Northvolt telt momenteel 500 werknemers maar dat zal in snel tempo toenemen naar rond de 3.000.

Samenwerking

Northvolt werkt nauw samen met de Volkswagen Groep, BMW, Scania en Volvo Cars maar ook met bijvoorbeeld Ikea. Volkswagen Groep heeft al meer dan 1,4 miljard euro in de Zweedse partner gestopt en is met een belang van 20 procent ook de grootste aandeelhouder in Northvolt. Samen met VW bouwt het bedrijf een grote batterijcellen fabriek in het Duitse Salzgitter.

30 miljard

Northvolt heeft inmiddels voor meer dan 30 miljard dollar aan bestellingen in de boeken staan. Het belangrijkste doel daarbij is de Europese autofabrikanten minder afhankelijk te maken van leveranciers uit Zuid-Korea of China zoals LG of CATL. Die Aziatische bedrijven bouwen inmiddels ook eigen productievestigingen in Europa, LG bijvoorbeeld in Hongarije.

Lees ook:
Volvo Cars gaat fors investeren in accu’s voor elektrische voertuigen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding