Eerder deelden onder meer het eveneens Chinese Great Wall Motors en de Amerikanen Rivian en Canoo mee te denken over een eigen Europese fabriek. Aiways heeft al een aantal aanbiedingen binnen, zegt Klose: “We hebben nog niet besloten over een locatie. We hebben de voorkeur voor een al bestaande fabriek maar het hangt af van de voorwaarden.’’ Het Duitse tijdschrift suggereert daarbij dat een fabriek van Opel tot de mogelijkheden behoort omdat daar al geruime tijd over inkrimping van de Duitse vestigingen wordt gesproken.

11 auto’s in Nederland

Aiways verkocht vorig jaar in ons land 11 auto’s terwijl dat er een jaar eerder nog 428 waren. Volgens Klose gaat het in Duitsland ‘om een getal in de vier cijfers’ terwijl het voor dit jaar op vijf cijfers mikt. Europese cijfers zijn niet bekend omdat het merk niet bij autokoepel Acea is aangesloten. Het Chinese merk bouwt tot nu toe alleen auto’s in het Chinese Shangrao, een fabriek met een capaciteit die tot 300.000 per jaar kan worden opgevoerd. Wel heeft Aiways kort geleden een Europees hoofdkantoor geopend in München.

Lees ook:
Aiways Nederland: ‘Het avontuur is pas net begonnen’