Tesla maakt 5,5 miljard dollar winst

Tesla heeft in het afgelopen jaar een nettowinst geboekt van 5,5 miljard dollar. Een jaar eerder bleef de winst nog steken op 721 miljoen dollar terwijl in de jaren daarvoor alleen maar grote verliezen werden geboekt. In de winst is nog wel bijna 1,5 miljard dollar opgenomen voor van andere autofabrikanten ontvangen CO2-rechten.

"De twee technologieën waar ik op gefocust ben, en die ik idealiter voor het eind van het jaar wil realiseren, zijn ons Starship de ruimte in krijgen en dan ervoor zorgen dat Tesla auto’s in staat zijn om autonoom te rijden."tesla (2020)

De omzet bij de autodivisie kwam met ruim 47 miljard dollar 20 miljard hoger uit dan in 2020. Die toename is te danken aan de fors hogere productie. Zoals gemeld kwam die over het hele afgelopen jaar uit op 930.000 voertuigen, 83 procent meer dan in 2020. Al met al draaide Tesla een brutomarge van 12,1 procent vergeleken met 6,3 procent in 2020 en 0,3 procent in het jaar daarvoor. “Er hoeft nu niet meer getwijfeld te worden over de levensvatbaarheid en winstgevendheid van elektrische voertuigen,’’ constateert Tesla. Het bedrijf meldt daarbij ook dat de lease- en service-activiteiten ook steeds meer winst opleveren.

Investeringen

De bouw van twee nieuwe fabrieken, in Texas en bij Berlijn, en verdere uitbreidingen vergden afgelopen jaar bijna 6,5 miljard dollar aan kapitaalinvesteringen, dubbel zo veel als in 2020. Het jaaroverzicht laat verder zien dat het aantal mobiele servicewagens is toegenomen van 843 naar 1.281. Het aantal ‘winkels’ en servicepunten groeide minder snel van 523 naar 655. Het aantal supercharger stations nam met bijna 1.000 toe naar 3.476.

Geen nieuwe modellen

Tesla hoopt in het lopende jaar de productie nog eens met 50 procent op te voeren. Het bedrijf van Elon Musk zal echter geen nieuwe modellen lanceren. Dat is volgens de CEO vanwege het tekort aan chips en andere materialen momenteel een te moeilijk proces. “De problemen in de leverketen blijven de groei afremmen en dat zal zo goed als zeker in 2022 voortduren.’’

Lees ook:
Tesla produceert ruim 930.000 auto’s in 2021

Tesla maakt 5,5 miljard dollar winst - Automobielmanagement.nl

Tesla maakt 5,5 miljard dollar winst

Tesla heeft in het afgelopen jaar een nettowinst geboekt van 5,5 miljard dollar. Een jaar eerder bleef de winst nog steken op 721 miljoen dollar terwijl in de jaren daarvoor alleen maar grote verliezen werden geboekt. In de winst is nog wel bijna 1,5 miljard dollar opgenomen voor van andere autofabrikanten ontvangen CO2-rechten.

"De twee technologieën waar ik op gefocust ben, en die ik idealiter voor het eind van het jaar wil realiseren, zijn ons Starship de ruimte in krijgen en dan ervoor zorgen dat Tesla auto’s in staat zijn om autonoom te rijden."tesla (2020)

De omzet bij de autodivisie kwam met ruim 47 miljard dollar 20 miljard hoger uit dan in 2020. Die toename is te danken aan de fors hogere productie. Zoals gemeld kwam die over het hele afgelopen jaar uit op 930.000 voertuigen, 83 procent meer dan in 2020. Al met al draaide Tesla een brutomarge van 12,1 procent vergeleken met 6,3 procent in 2020 en 0,3 procent in het jaar daarvoor. “Er hoeft nu niet meer getwijfeld te worden over de levensvatbaarheid en winstgevendheid van elektrische voertuigen,’’ constateert Tesla. Het bedrijf meldt daarbij ook dat de lease- en service-activiteiten ook steeds meer winst opleveren.

Investeringen

De bouw van twee nieuwe fabrieken, in Texas en bij Berlijn, en verdere uitbreidingen vergden afgelopen jaar bijna 6,5 miljard dollar aan kapitaalinvesteringen, dubbel zo veel als in 2020. Het jaaroverzicht laat verder zien dat het aantal mobiele servicewagens is toegenomen van 843 naar 1.281. Het aantal ‘winkels’ en servicepunten groeide minder snel van 523 naar 655. Het aantal supercharger stations nam met bijna 1.000 toe naar 3.476.

Geen nieuwe modellen

Tesla hoopt in het lopende jaar de productie nog eens met 50 procent op te voeren. Het bedrijf van Elon Musk zal echter geen nieuwe modellen lanceren. Dat is volgens de CEO vanwege het tekort aan chips en andere materialen momenteel een te moeilijk proces. “De problemen in de leverketen blijven de groei afremmen en dat zal zo goed als zeker in 2022 voortduren.’’

Lees ook:
Tesla produceert ruim 930.000 auto’s in 2021