Ford maakt bijna 18 miljard dollar winst

Ford heeft afgelopen jaar een nettowinst gemaakt van 17,9 miljard dollar. In 2020 kwam nog een verlies van 1,3 miljard dollar uit de bus. De omzet ging met 7 procent omhoog naar 136,3 miljard dollar, ondanks het feit dat Ford vanwege het chiptekort met 3,94 miljoen stuks 6 procent minder auto’s kon afleveren.

Van de winst was 8,2 miljard dollar afkomstig van een herwaardering van Fords aandeel in Rivian dat in het vierde kwartaal naar de beurs ging. Sinds die beursintroductie is de koers van Rivian wel fors gedaald. Volgens de laatste gegevens heeft Ford nog altijd een belang van 12 procent in Rivian. De winst was verder te danken aan een gunstiger productenmix en lagere garantiekosten.

Marktleider

Ford kondigde verder aan dat klanten al 275.000 elektrische Mustangs, F 150 Lightning pickup trucks en elektrische bestelwagens hebben gereserveerd. In de VS is Ford daarmee de op één na grootste verkoper van EV’s geworden. “Dat is een belangrijke stap om uiteindelijk marktleider te worden,’’ aldus CEO Jim Farley. Ford hoopt de capaciteit voor EV’s volgend jaar op te voeren naar 600.000 stuks per jaar.

Europa

Ford of Europe behaalde over 2021 een omzet van 24,5 miljard dollar, 8 procent meer dan een jaar eerder. Daar werd nog altijd wel een verlies op geleden van 154 miljoen dollar, wat Ford volledig toeschrijft aan de chipproblemen. Het aantal afgeleverde voertuigen lag met 891.000 13 procent lager dan in 2020. “Het onderliggende traject van de business blijft verbeteren,’’ tekent Ford aan. Het merk blijft bijvoorbeeld voor het zevende achtereenvolgende jaar in Europa marktleider bij bestelwagens en heeft een recordaantal orders voor de Transit in de boeken staan.

Lees ook:
Ford investeert nog eens 20 miljard dollar in ontwikkeling elektrische auto’s

Ford maakt bijna 18 miljard dollar winst - Automobielmanagement.nl

Ford maakt bijna 18 miljard dollar winst

Ford heeft afgelopen jaar een nettowinst gemaakt van 17,9 miljard dollar. In 2020 kwam nog een verlies van 1,3 miljard dollar uit de bus. De omzet ging met 7 procent omhoog naar 136,3 miljard dollar, ondanks het feit dat Ford vanwege het chiptekort met 3,94 miljoen stuks 6 procent minder auto’s kon afleveren.

Van de winst was 8,2 miljard dollar afkomstig van een herwaardering van Fords aandeel in Rivian dat in het vierde kwartaal naar de beurs ging. Sinds die beursintroductie is de koers van Rivian wel fors gedaald. Volgens de laatste gegevens heeft Ford nog altijd een belang van 12 procent in Rivian. De winst was verder te danken aan een gunstiger productenmix en lagere garantiekosten.

Marktleider

Ford kondigde verder aan dat klanten al 275.000 elektrische Mustangs, F 150 Lightning pickup trucks en elektrische bestelwagens hebben gereserveerd. In de VS is Ford daarmee de op één na grootste verkoper van EV’s geworden. “Dat is een belangrijke stap om uiteindelijk marktleider te worden,’’ aldus CEO Jim Farley. Ford hoopt de capaciteit voor EV’s volgend jaar op te voeren naar 600.000 stuks per jaar.

Europa

Ford of Europe behaalde over 2021 een omzet van 24,5 miljard dollar, 8 procent meer dan een jaar eerder. Daar werd nog altijd wel een verlies op geleden van 154 miljoen dollar, wat Ford volledig toeschrijft aan de chipproblemen. Het aantal afgeleverde voertuigen lag met 891.000 13 procent lager dan in 2020. “Het onderliggende traject van de business blijft verbeteren,’’ tekent Ford aan. Het merk blijft bijvoorbeeld voor het zevende achtereenvolgende jaar in Europa marktleider bij bestelwagens en heeft een recordaantal orders voor de Transit in de boeken staan.

Lees ook:
Ford investeert nog eens 20 miljard dollar in ontwikkeling elektrische auto’s