Volvo maakt recordwinst van 1,9 miljard euro

Volvo Cars heeft afgelopen jaar een recordomzet van omgerekend 26,5 miljard euro behaald. De operationele winst kwam met 1,9 miljard euro ook op een nieuw record uit. Dat resulteerde in een marge van 7,2 procent, meer dan twee keer zo hoog als in 2020.

Het aantal verkochte auto’s lag over heel 2021 met 698.000 exemplaren 6 procent hoger, maar daalde door het chiptekort in het vierde kwartaal vergeleken met een jaar eerder met 20 procent naar 168.000 stuks. In die laatste drie maanden liep het aandeel elektrische Recharge-auto’s op naar 34 procent van de totale verkopen. Volvo verwacht dat dat aandeel dit jaar zal verdubbelen.

Trots

“2021 was een jaar om trots op te zijn voor Volvo Cars. Ondanks aanhoudende chiptekorten in de auto-industrie hebben we wereldwijd ons marktaandeel verhoogd en record opbrengsten en winstgevendheid afgeleverd,’’ zegt CEO Håkan Samuelsson. Volvo heeft, net als veel andere autofabrikanten, de gevolgen van de chipcrisis grotendeels op kunnen vangen door hogere verkoopprijzen en een gunstiger productmix. Aan de andere kant stond de winst onder druk, vooral door het belang in Polestar dat fors moet investeren in haar vroege ontwikkelingsfase.

Onzekerheid

Vooruitkijkend blijft de onzekerheid groot, aldus het jaarbericht. “Hoewel het chiptekort was verminderd blijft de toeleveringsketen een remmende factor. Tegelijk ziet Volvo Cars een sterke vraag van de klanten en verwacht het dat elektrische auto’s sneller zullen groeien dan de markt als geheel. Dat zou het mogelijk moeten maken om het verkoopvolume in 2022 verder op te voeren.’’

Lees ook:
Volvo verkoopt recordaantal van bijna 700.000 auto’s

Volvo maakt recordwinst van 1,9 miljard euro - Automobielmanagement.nl

Volvo maakt recordwinst van 1,9 miljard euro

Volvo Cars heeft afgelopen jaar een recordomzet van omgerekend 26,5 miljard euro behaald. De operationele winst kwam met 1,9 miljard euro ook op een nieuw record uit. Dat resulteerde in een marge van 7,2 procent, meer dan twee keer zo hoog als in 2020.

Het aantal verkochte auto’s lag over heel 2021 met 698.000 exemplaren 6 procent hoger, maar daalde door het chiptekort in het vierde kwartaal vergeleken met een jaar eerder met 20 procent naar 168.000 stuks. In die laatste drie maanden liep het aandeel elektrische Recharge-auto’s op naar 34 procent van de totale verkopen. Volvo verwacht dat dat aandeel dit jaar zal verdubbelen.

Trots

“2021 was een jaar om trots op te zijn voor Volvo Cars. Ondanks aanhoudende chiptekorten in de auto-industrie hebben we wereldwijd ons marktaandeel verhoogd en record opbrengsten en winstgevendheid afgeleverd,’’ zegt CEO Håkan Samuelsson. Volvo heeft, net als veel andere autofabrikanten, de gevolgen van de chipcrisis grotendeels op kunnen vangen door hogere verkoopprijzen en een gunstiger productmix. Aan de andere kant stond de winst onder druk, vooral door het belang in Polestar dat fors moet investeren in haar vroege ontwikkelingsfase.

Onzekerheid

Vooruitkijkend blijft de onzekerheid groot, aldus het jaarbericht. “Hoewel het chiptekort was verminderd blijft de toeleveringsketen een remmende factor. Tegelijk ziet Volvo Cars een sterke vraag van de klanten en verwacht het dat elektrische auto’s sneller zullen groeien dan de markt als geheel. Dat zou het mogelijk moeten maken om het verkoopvolume in 2022 verder op te voeren.’’

Lees ook:
Volvo verkoopt recordaantal van bijna 700.000 auto’s