Tesla is al in 2019 begonnen met de bouw van het gigantische fabriekscomplex in een voormalig bos in Grünheide. Musks gok om dat voor eigen rekening en risico te doen, is uiteindelijk dus goed uitgevallen. Door de vele bezwaren, met name over het waterverbruik, heeft de procedure voor de uiteindelijke bouwvergunning echter wel anderhalf jaar langer geduurd dan gepland. Premier Dietmar Woidke van de deelstaat Brandenburg: “Er was lang twijfel in het land of de bouw van zo’n grote fabriek mogelijk was binnen de wettelijke krijtlijnen. Hoewel dat is gelukt, moet er ook nog veel aangepast worden. En daar zullen we over blijven praten”.

Problemen

Tesla heeft zelf geen officiële reactie gegeven. De Amerikaanse autofabrikant hoopt de productie in Grünheide nu zo snel mogelijk op te starten met een uiteindelijke capaciteit van 500.000 auto’s per jaar. Toch zijn inmiddels al weer nieuwe problemen opgedoemd. Zo heeft een Duitse rechter bepaald dat het waterbedrijf voor de regio door een procedurefout geen water mag onttrekken in één van haar grootste leverpunten. Dat betekent dat zowel Tesla als de omwonenden in het ergste geval zonder water komen te zitten. “Als de landsregering niet snel duidelijkheid verschaft, dan hebben we niet meer voldoende voor de openbare watervoorziening. En dus ook niet voor Tesla,’’ aldus een woordvoerder.

Lees ook:
Tesla krijgt vergunning voor fabriek Berlijn