Rivian moet prijsverhogingen terugdraaien

Rivian, de gedoodverfde partner van VDL Nedcar, kondigde vorige week aan de prijzen voor al bestelde auto’s fors te verhogen vanwege de sterke kostenstijgingen. De R1T pick-up zou voor Amerikaanse klanten 17 procent duurder worden, de R1S SUV zelfs 20 procent. Maar de Amerikaanse EV-bouwer moest dat plan binnen enkele dagen intrekken omdat veel klanten hun bestelling afzegden.

“Toen we bezig waren met het updaten van onze prijzen om deze kostenstijgingen te weerspiegelen, hebben we ten onrechte besloten om die veranderingen ook te laten gelden voor toekomstige afleveringen, inclusief bestaande geconfigureerde bestellingen,’’ aldus CEO RJ Scaringe in een brief aan de klanten.

Oude prijs

“We hebben een fout gemaakt bij de manier waarop we deze prijsveranderingen hebben aangepakt en wat nu belangrijk is, is dat we dat weer goed maken.’’ Rivian zal nu aan de oorspronkelijk voor bestelde auto’s afgesproken prijs vasthouden. Kopers die hun order hebben geannuleerd, mogen die ook weer voor die oude prijs plaatsen. Ook de afgesproken afleverdatum en andere bijzonderheden blijven dan ongewijzigd.

Gemiste inkomsten

Deskundigen berekenen dat het besluit de EV-bouwer de komende jaren zo’n 850 miljoen dollar aan gemiste inkomsten gaat kosten. “Tot nu toe dachten velen dat Rivian elke auto die ze zouden bouwen makkelijk kon verkopen maar dat is nu wel flink onderuit gehaald,’’ aldus een Amerikaanse analist. De ‘vernederende’ stap leidde er wel toe dat de koers van Rivian weer eens een forse klap kreeg. Het aandeel staat nu rond de 50 dollar vergeleken met een introductieprijs van 78 dollar en een hoogtepunt van 172 dollar.

Lees ook:
Rivian verhoogt prijzen van auto’s

Rivian moet prijsverhogingen terugdraaien - Automobielmanagement.nl

Rivian moet prijsverhogingen terugdraaien

Rivian, de gedoodverfde partner van VDL Nedcar, kondigde vorige week aan de prijzen voor al bestelde auto’s fors te verhogen vanwege de sterke kostenstijgingen. De R1T pick-up zou voor Amerikaanse klanten 17 procent duurder worden, de R1S SUV zelfs 20 procent. Maar de Amerikaanse EV-bouwer moest dat plan binnen enkele dagen intrekken omdat veel klanten hun bestelling afzegden.

“Toen we bezig waren met het updaten van onze prijzen om deze kostenstijgingen te weerspiegelen, hebben we ten onrechte besloten om die veranderingen ook te laten gelden voor toekomstige afleveringen, inclusief bestaande geconfigureerde bestellingen,’’ aldus CEO RJ Scaringe in een brief aan de klanten.

Oude prijs

“We hebben een fout gemaakt bij de manier waarop we deze prijsveranderingen hebben aangepakt en wat nu belangrijk is, is dat we dat weer goed maken.’’ Rivian zal nu aan de oorspronkelijk voor bestelde auto’s afgesproken prijs vasthouden. Kopers die hun order hebben geannuleerd, mogen die ook weer voor die oude prijs plaatsen. Ook de afgesproken afleverdatum en andere bijzonderheden blijven dan ongewijzigd.

Gemiste inkomsten

Deskundigen berekenen dat het besluit de EV-bouwer de komende jaren zo’n 850 miljoen dollar aan gemiste inkomsten gaat kosten. “Tot nu toe dachten velen dat Rivian elke auto die ze zouden bouwen makkelijk kon verkopen maar dat is nu wel flink onderuit gehaald,’’ aldus een Amerikaanse analist. De ‘vernederende’ stap leidde er wel toe dat de koers van Rivian weer eens een forse klap kreeg. Het aandeel staat nu rond de 50 dollar vergeleken met een introductieprijs van 78 dollar en een hoogtepunt van 172 dollar.

Lees ook:
Rivian verhoogt prijzen van auto’s