In het korte kwartaalbericht meldt Tesla dat het last blijft hebben van het chiptekort en andere problemen in de toeleveringsketen. “Dit was een buitengemeen moeilijk kwartaal door de verstoringen van de toeleveringen en het zero-Covid beleid in China,’’ aldus CEO Elon Musk.

Lockdown

In die cijfers zijn slechts een beperkt aantal auto’s meegenomen van de nieuwe Gigafactory bij Berlijn die twee weken geleden volledig in bedrijf is genomen. Deze week moet ook de nieuwe fabriek in Austin, Texas, met een grote ceremonie officieel worden geopend. Wel ligt de Tesla-fabriek in Shanghai de laatste weken stil vanwege een nieuwe lockdown in die Chinese stad. Tesla hoopt daar deze week de productie weer op te kunnen starten maar of dat lukt is hoogst onzeker.

Twee modellen

Meer dan 95 procent van de in het eerste kwartaal gebouwde auto’s zijn Model 3 of Model Y. De oudere modellen S en X ondergaan een grondige vernieuwing en worden op dit moment daardoor nauwelijks geproduceerd. Analisten zijn wel bevreesd dat Tesla daardoor te afhankelijk dreigt te worden van slechts twee modellen.

Lees ook:
Tesla brengt ‘Duitse’ Model Y snel naar Nederland