Tesla maakt 3,3 miljard dollar winst, leveringsproblemen blijven

Tesla heeft in het eerste kwartaal een winst geboekt van ruim 3,3 miljard dollar. Dat is 658 procent meer dan de 438 miljoen winst in Q1 vorig jaar. De omzet uit de auto-activiteiten kwam uit op 16,86 miljard terwijl dat een jaar eerder 9 miljard bedroeg. Tesla haalde daarmee in dit kwartaal een operationele marge van 19,2 procent.

"De twee technologieën waar ik op gefocust ben, en die ik idealiter voor het eind van het jaar wil realiseren, zijn ons Starship de ruimte in krijgen en dan ervoor zorgen dat Tesla auto’s in staat zijn om autonoom te rijden."tesla (2020)

Tesla meldt in de toelichting dat het vanwege de hogere materiaalprijzen al gedwongen is geweest de prijzen van haar auto’s te verhogen. Dat heeft ook een bijdrage geleverd aan de hogere omzet. Het bedrijf verwacht verder dat de problemen in de leveringsketen de rest van 2022 aan zullen houden. “Over enkele jaren gezien verwachten we jaarlijks gemiddeld 50 procent meer auto’s af te leveren. Die groei zal mede afhangen van de stabiliteit van de leveringsketen. Onze eigen fabrieken hebben enkele kwartalen onder hun capaciteit gedraaid doordat die keten de belangrijkste beperkende factor is geworden.’’

Investeringen

Het kwartaaloverzicht laat verder zien dat Tesla weer bijna 1,8 miljard heeft geïnvesteerd. De belangrijkste uitgaven voor de nieuwe megafabrieken in Berlijn en Texas zijn echter afgerond met de – recente – opening van die beide vestigingen. Over heel 2021 heeft Tesla bijna 6,5 miljard dollar aan investeringen uitgegeven. Verder ving Tesla weer 679 miljoen aan CO2 kredieten van andere (auto)fabrikanten, dat is 160 miljoen meer dan een jaar geleden.

Lees ook:
Tesla produceert in eerste kwartaal ruim 300.000 auto’s

Reageren
500 tekens over
Tesla maakt 3,3 miljard dollar winst, leveringsproblemen blijven - Automobielmanagement.nl

Tesla maakt 3,3 miljard dollar winst, leveringsproblemen blijven

Tesla heeft in het eerste kwartaal een winst geboekt van ruim 3,3 miljard dollar. Dat is 658 procent meer dan de 438 miljoen winst in Q1 vorig jaar. De omzet uit de auto-activiteiten kwam uit op 16,86 miljard terwijl dat een jaar eerder 9 miljard bedroeg. Tesla haalde daarmee in dit kwartaal een operationele marge van 19,2 procent.

"De twee technologieën waar ik op gefocust ben, en die ik idealiter voor het eind van het jaar wil realiseren, zijn ons Starship de ruimte in krijgen en dan ervoor zorgen dat Tesla auto’s in staat zijn om autonoom te rijden."tesla (2020)

Tesla meldt in de toelichting dat het vanwege de hogere materiaalprijzen al gedwongen is geweest de prijzen van haar auto’s te verhogen. Dat heeft ook een bijdrage geleverd aan de hogere omzet. Het bedrijf verwacht verder dat de problemen in de leveringsketen de rest van 2022 aan zullen houden. “Over enkele jaren gezien verwachten we jaarlijks gemiddeld 50 procent meer auto’s af te leveren. Die groei zal mede afhangen van de stabiliteit van de leveringsketen. Onze eigen fabrieken hebben enkele kwartalen onder hun capaciteit gedraaid doordat die keten de belangrijkste beperkende factor is geworden.’’

Investeringen

Het kwartaaloverzicht laat verder zien dat Tesla weer bijna 1,8 miljard heeft geïnvesteerd. De belangrijkste uitgaven voor de nieuwe megafabrieken in Berlijn en Texas zijn echter afgerond met de – recente – opening van die beide vestigingen. Over heel 2021 heeft Tesla bijna 6,5 miljard dollar aan investeringen uitgegeven. Verder ving Tesla weer 679 miljoen aan CO2 kredieten van andere (auto)fabrikanten, dat is 160 miljoen meer dan een jaar geleden.

Lees ook:
Tesla produceert in eerste kwartaal ruim 300.000 auto’s