Tesla maakt 2,26 miljard dollar winst maar groeilijn doorbroken

Tesla heeft in het tweede kwartaal een nettowinst geboekt van 2,259 miljard dollar, meldt het bedrijf. Dat was nagenoeg twee keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar. De winst was echter 32 procent minder dan in de voorafgaande drie maanden waarmee de groeilijn in de kwartaalwinst is doorbroken. De operationele marge lag op 14,6 procent.

"De twee technologieën waar ik op gefocust ben, en die ik idealiter voor het eind van het jaar wil realiseren, zijn ons Starship de ruimte in krijgen en dan ervoor zorgen dat Tesla auto’s in staat zijn om autonoom te rijden."tesla (2020)

De omzet uit de auto-activiteiten kwam met 14,6 miljard 43 procent hoger uit dan in Q2 van 2021 maar was lager dan de omzet in de twee voorafgaande kwartalen. Van die omzet kwam nog 344 miljoen dollar van milieurechten van andere autobedrijven, vrijwel evenveel als een jaar geleden. De operationele kosten lagen met 1,77 miljard ook lager dan in het laatste kwartaal van vorig jaar en het eerste kwartaal van 2022.

Het winstcijfer is beïnvloed door de verkoop van 75 procent van de bitcoins die Tesla onder leiding van topman Elon Musk had ingekocht. Hoeveel het bedrijf daarvoor nu nog heeft gevangen en hoeveel verlies er op die post is geleden, werd niet bekend gemaakt.

Uitdagingen

Musk had al eerder meerdere malen gewaarschuwd dat ook Tesla moeilijke tijden doormaakt door de leveringsproblemen en de voortdurende lockdowns in China. Desalniettemin spreekt het bedrijf nu van ‘belangrijke vooruitgang door het hele bedrijf.’ ‘’Hoewel we met vele uitdagingen te kampen hebben, inclusief een beperkte productie en sluitingen in Shanghai voor het grootste deel van het kwartaal, hebben we een operationele marge gehaald die tot de hoogste in de industrie behoort. We eindigden het kwartaal met de hoogste voertuig productie uit onze geschiedenis.’’ De fabriek bij Berlijn haalde ook een mijlpaal met meer dan 1.000 auto’s in één week. Tesla denkt daarmee nog steeds voor heel 2022 een nieuw productierecord neer te kunnen zetten.

Lees ook:
Amerikanen stellen weer onderzoek in naar Autopilot Tesla

Reageren
500 tekens over
Tesla maakt 2,26 miljard dollar winst maar groeilijn doorbroken - Automobielmanagement.nl

Tesla maakt 2,26 miljard dollar winst maar groeilijn doorbroken

Tesla heeft in het tweede kwartaal een nettowinst geboekt van 2,259 miljard dollar, meldt het bedrijf. Dat was nagenoeg twee keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar. De winst was echter 32 procent minder dan in de voorafgaande drie maanden waarmee de groeilijn in de kwartaalwinst is doorbroken. De operationele marge lag op 14,6 procent.

"De twee technologieën waar ik op gefocust ben, en die ik idealiter voor het eind van het jaar wil realiseren, zijn ons Starship de ruimte in krijgen en dan ervoor zorgen dat Tesla auto’s in staat zijn om autonoom te rijden."tesla (2020)

De omzet uit de auto-activiteiten kwam met 14,6 miljard 43 procent hoger uit dan in Q2 van 2021 maar was lager dan de omzet in de twee voorafgaande kwartalen. Van die omzet kwam nog 344 miljoen dollar van milieurechten van andere autobedrijven, vrijwel evenveel als een jaar geleden. De operationele kosten lagen met 1,77 miljard ook lager dan in het laatste kwartaal van vorig jaar en het eerste kwartaal van 2022.

Het winstcijfer is beïnvloed door de verkoop van 75 procent van de bitcoins die Tesla onder leiding van topman Elon Musk had ingekocht. Hoeveel het bedrijf daarvoor nu nog heeft gevangen en hoeveel verlies er op die post is geleden, werd niet bekend gemaakt.

Uitdagingen

Musk had al eerder meerdere malen gewaarschuwd dat ook Tesla moeilijke tijden doormaakt door de leveringsproblemen en de voortdurende lockdowns in China. Desalniettemin spreekt het bedrijf nu van ‘belangrijke vooruitgang door het hele bedrijf.’ ‘’Hoewel we met vele uitdagingen te kampen hebben, inclusief een beperkte productie en sluitingen in Shanghai voor het grootste deel van het kwartaal, hebben we een operationele marge gehaald die tot de hoogste in de industrie behoort. We eindigden het kwartaal met de hoogste voertuig productie uit onze geschiedenis.’’ De fabriek bij Berlijn haalde ook een mijlpaal met meer dan 1.000 auto’s in één week. Tesla denkt daarmee nog steeds voor heel 2022 een nieuw productierecord neer te kunnen zetten.

Lees ook:
Amerikanen stellen weer onderzoek in naar Autopilot Tesla