Verzet tegen ‘discriminerende’ EV-steun VS neemt toe

Hyundai Motors heeft zich gevoegd in het koor critici van de door de Amerikaanse president Jo Biden voorgestelde subsidieregeling voor elektrische auto’s. Kopers kunnen in de VS aanspraak maken op een subsidie tot 7.500 dollar bij aankoop van een EV maar alleen als die volledig in een Noord-Amerikaanse fabriek is geassembleerd. Al eerder kwam er protest tegen die ‘discriminatie’ van het Duitse Verband der Automobilindustrie VDA.

Hyundai heeft wel plannen voor een autofabriek in de staat Georgia maar die gaat op zijn vroegst in 2025 draaienHyundai (2022)

Hyundai en Kia hebben een sterke positie op de Amerikaanse EV-markt maar bouwen daar tot op heden geen elektrische auto’s. Hyundai heeft wel plannen voor een autofabriek in de staat Georgia maar die gaat op zijn vroegst in 2025 draaien. Bestuursvoorzitter Chung Eui-sun is nu met spoed naar de VS gereisd om overal waar dat mogelijk is te protesteren tegen de invulling van Biden’s subsidieplannen, zo meldt de Financial Times.

“Zodra de Inflation Reduction Act van kracht wordt, zijn Koreaanse EV’s direct uitgesloten van het belastingvoordeel en dat kan grote gevolgen hebben voor de export van EV’s uit Korea,” stelt de organisatie van autobedrijven in dat land. Volgens de Koreanen is het uitsluiten van buitenlandse fabrikanten ook in strijd met de internationale handelsregels.

Pleiten voor een discriminatie-vrije regeling

Voorzitter Hildegard Müller van het VDA in Duitsland gaf eerder deze maand ook een verklaring uit tegen de plannen: “Het VDA ondersteunt de opmars van de elektromobiliteit in de VS en het is daarom principieel goed om dat te ondersteunen. Anderzijds zijn we kritisch dat er aan die steun voorwaarden verbonden zijn die lokale fabricage eisen en daarom productie uit andere landen benadelen. Wij hebben de Europese Commissie gevraagd om hier duidelijk voor een discriminatie-vrije regeling te pleiten.”

Lees ook:

Amerikaanse autodealers houden vast aan franchisemodel 

Verzet tegen ‘discriminerende’ EV-steun VS neemt toe - Automobielmanagement.nl

Verzet tegen ‘discriminerende’ EV-steun VS neemt toe

Hyundai Motors heeft zich gevoegd in het koor critici van de door de Amerikaanse president Jo Biden voorgestelde subsidieregeling voor elektrische auto’s. Kopers kunnen in de VS aanspraak maken op een subsidie tot 7.500 dollar bij aankoop van een EV maar alleen als die volledig in een Noord-Amerikaanse fabriek is geassembleerd. Al eerder kwam er protest tegen die ‘discriminatie’ van het Duitse Verband der Automobilindustrie VDA.

Hyundai heeft wel plannen voor een autofabriek in de staat Georgia maar die gaat op zijn vroegst in 2025 draaienHyundai (2022)

Hyundai en Kia hebben een sterke positie op de Amerikaanse EV-markt maar bouwen daar tot op heden geen elektrische auto’s. Hyundai heeft wel plannen voor een autofabriek in de staat Georgia maar die gaat op zijn vroegst in 2025 draaien. Bestuursvoorzitter Chung Eui-sun is nu met spoed naar de VS gereisd om overal waar dat mogelijk is te protesteren tegen de invulling van Biden’s subsidieplannen, zo meldt de Financial Times.

“Zodra de Inflation Reduction Act van kracht wordt, zijn Koreaanse EV’s direct uitgesloten van het belastingvoordeel en dat kan grote gevolgen hebben voor de export van EV’s uit Korea,” stelt de organisatie van autobedrijven in dat land. Volgens de Koreanen is het uitsluiten van buitenlandse fabrikanten ook in strijd met de internationale handelsregels.

Pleiten voor een discriminatie-vrije regeling

Voorzitter Hildegard Müller van het VDA in Duitsland gaf eerder deze maand ook een verklaring uit tegen de plannen: “Het VDA ondersteunt de opmars van de elektromobiliteit in de VS en het is daarom principieel goed om dat te ondersteunen. Anderzijds zijn we kritisch dat er aan die steun voorwaarden verbonden zijn die lokale fabricage eisen en daarom productie uit andere landen benadelen. Wij hebben de Europese Commissie gevraagd om hier duidelijk voor een discriminatie-vrije regeling te pleiten.”

Lees ook:

Amerikaanse autodealers houden vast aan franchisemodel