De autoleasemaatschappij financiert zijn wagenpark met een mix van kort- en langlopende leningen. "We zullen de hogere kosten proberen door te berekenen aan onze klanten", zegt Kleinherenbrink. Leaseplan kan de kosten doorberekenen, stelt hij. Maar hij vraagt zich af in hoeverre andere bedrijven dat kunnen. ‘Veel bedrijven realiseren zich niet wat de consequenties zijn.’

 

De financieringskosten voor het bedrijfsleven lopen snel op door de onrust op de financiële markten. Banken hebben de afgelopen dagen de basisrente voor zakelijke kredieten verhoogd. Financiering via de obligatiemarkt wordt ook steeds duurder. René Seyger van consultancybureau Roland Berger voorspelde afgelopen week dat de kredietcrisis gaat leiden tot een naschok bij bedrijven die met veel vreemd vermogen zijn gefinancierd. "De gevolgen van de huidige crisis worden onderschat. Veel ondernemers zien het als een probleem van de banken. Dat is een misvatting", verklaart Seyger.

 

De gestegen rente is het gevolg van de angst tussen banken onderling. Het onderling vertrouwen stelt al maanden weinig voor, maar sinds de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers drie weken geleden is het helemaal ver te zoeken. Dit wantrouwen werkt door in de leenkosten voor banken en uiteindelijk ook in de leenkosten voor bedrijven. In het Europese bankencircuit is het tarief voor driemaands leningen de afgelopen drie weken opgelopen van 4,95 procent naar ruim 5,34 procent maandag. ING en Postbank hebben vrijdag de basisrente voor zakelijk krediet verhoogd van 5,95 procent naar 6,35. Rabo verhoogde zijn tarief van 5,85 naar 6,2 procent. Van Lanschot Bankiers verhoogde de basisrente donderdag al van 6,2 naar 6,45 procent. Vooral het midden- en kleinbedrijf voelen de gevolgen omdat zij meer dan grote bedrijven voor hun financiering aangewezen zijn op een krediet van een bank.

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding