Een en ander blijkt uit de VNA Kwartaalenquête Q3 2008. De resultaten betekenen dat auto’s voor een langere periode worden ingezet, concludeert VNA. Klanten lijken steeds vaker contractverlenging te verkiezen boven het aangaan van nieuwe contracten. Alarmerend is de afname nog niet: 2007 was een topjaar met maar liefst 160 duizend nieuw geregistreerde leasevoertuigen. In 2005 waren dat er 138 duizend en in 2006 140 duizend. De teller stond eind september op bijna 123 duizend eenheden.

 

De voorzichtigheid van de klanten lijkt een voorbode voor zwaar weer. "De geschiedenis leert dat de resultaten in de leasebranche de conjunctuur met enkele maanden vertraging volgen", aldus directeur Hemerik van VNA. "Daar komt nu bij dat de leasetarieven in de afgelopen maanden flink zijn gestegen. Door de ontwikkelingen op de kredietmarkt zijn de kosten voor de financiering van auto’s toegenomen", verklaart Hemerik. "Verder stijgen de leasetarieven door de slechte occasionmarkt en door de toenemende onzekerheid over de restwaarde van auto’s."

 

 

 VNA Q3 2008.

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding