Daarnaast gaat de leasemaatschappij gebukt onder hogere financieringskosten door het gebruik van de garantieregeling van de Nederlandse overheid. In totaal heeft Leaseplan onder de garantie voor 2,7 miljard euro aan leningen geplaatst. De overheid vraagt hiervoor een vergoeding. De rentelasten liepen hierdoor op van 607 miljoen tot 681 miljoen euro.
De waarde van tweedehands auto’s is volgens Leaseplan door de crisis dramatisch gedaald. Het autoleasebedrijf heeft een wagenpark van bijna 1,4 miljoen auto’s in dertig verschillende landen. Als de leasecontracten aflopen, worden de auto’s op de markt verkocht. Dit leidde vorig jaar tot een verlies van 39 miljoen euro tegen een winst van 47 miljoen het jaar ervoor.

De leaseportefeuille steeg vorig jaar ten opzichte van 2007 met 2,5 procent tot een waarde van 348 miljoen euro. Het internationale wagenpark telt nu 1.391.000 voertuigen.
Ook zegt Daemi aan marktaandeel te hebben gewonnen, met name door de opening van LeasePlan Mexico en de overname van DCS Fleet in Frankrijk. Dit jaar wordt een jaar van consolidatie: Daemi zegt de rem te zetten op verdere expansie.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding