Dat meldt het CBS vandaag. In het eerste kwartaal van 2009 waren tweedehandsauto’s ruim acht procent goedkoper dan een jaar eerder. Dat heeft gevolgen voor de kosten van 
een leaseauto, omdat de restwaarde van de auto minder wordt. In februari 2008 is de belasting op nieuwe personenauto’s (bpm) verlaagd van 45,2 procent naar 42,3 procent. Mede hierdoor daalde de leaseprijzen in het eerste kwartaal van 2008. Daarna kreeg echter het prijsopdrijvende effect van de goedkope tweedehandsauto’s de overhand. Per 1 januari 2009 is het bpm-percentage verder verlaagd naar 40. Naast de bpm-verlaging zorgde ook de lagere rente ervoor dat de prijzen minder hard stegen.

Het leasen van vrachtauto’s is in het eerste kwartaal van 2009 goedkoper geworden. De prijs daalde met 2,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de terugloop in het aantal afgesloten contracten en de gedaalde rente. Het leasen 
van bestelauto’s was bijna drie procent duurder. Een jaar geleden daalden deze prijzen nog met 0,6 procent. Ook de gedaalde restwaarde was hier de belangrijkste oorzaak van de prijsstijging.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding