Volgens staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) is de maatregel een reactie op nieuwe cijfers over naheffingen en boetes. Sinds begin dit jaar is volgens het ministerie bij 1500 belastingplichtigen voor vier miljoen euro aan naheffingen en boetes geïnd vanwege onterecht privégebruik van de auto van de zaak. Wie minder dan vijfhonderd privékilometers per jaar rijdt in zijn zakenauto, hoeft minder belasting te betalen.

In totaal is er al voor 23 miljoen euro aan boetes en naheffingen opgelegd bij elfduizend rijders die hun zakenauto voor privédoeleinden gebruiken, aldus het ministerie. De hoogste bedragen lopen op tot een ton. "Uit gerichte controles op basis van risicoanalyse bleek dat vooral de groep die ook één of meerdere verkeersboetes kreeg deze regels nogal eens overtrad", aldus het ministerie, geciteerd in zakenmagazine FEM. De Belastingdienst zet extra medewerkers in voor het opvoeren van de controles. De opbrengst van de strengere controles wordt geschat op "vele miljoenen euro’s".

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding