‘Er worden op dit moment serieuze gesprekken gevoerd met een aantal partijen die belangstelling hebben in een overname’, zei directeur Jacques Huysmans tegen Het Financieele Dagblad eerder deze week. Met een nieuwe aandeelhouder ziet Huysmans meer groeimogelijkheden. Huysmans wil niet aangeven met welke bedrijven wordt gesproken. KFS heeft een leasevloot van 25 duizend auto’s en staat daarmee achtste op de ranglijst van leasebedrijven. Het bedrijf voert merken als ARM Autolease, Kroymans Autolease en J&T. Er zijn vestigingen in Vianen, Oirschot, Oldenzaal en in België en Duitsland. Het bedrijf (jaaromzet 157 miljoen euro) groeit en is winstgevend, stelt de topman. De onderneming werd op 13 februari losgemaakt uit Kroymans Corporation, het eigendom van Frits Kroymans. Vijf weken later moest dat Hilversumse familiebedrijf uitstel van betaling aanvragen voor een aantal bedrijfsonderdelen. Deze zijn failliet verklaard. De afgelopen maanden had KFS veel last van de problemen bij het voormalige moederbedrijf. Er leefden in de markt grote twijfels over de kredietwaardigheid. ‘Leveranciers waren bang dat ze geen geld zouden krijgen als ze reparaties uitvoeren aan onze wagens. We moesten à contant betalen.’ Die onzekerheid is goeddeels verdwenen, stelt Huysmans. Met zijn leveranciers heeft het leasebedrijf duidelijke afspraken gemaakt over betalingstermijnen.

Gesnuffeld

In de autobranche wordt sceptisch gereageerd op een mogelijke verkoop van KFS. ‘Er wordt wel wat gesnuffeld, maar dat is alles’, stelt in het FD een ondernemer die de sector goed kent. ‘De leaseactiviteiten zijn gekoppeld aan importschappen. Dat maakt een verkoop lastig. Bovendien, welk bedrijf heeft op dit moment honderden miljoenen beschikbaar om de leaseauto’s over te nemen? Ik verwacht niet dat KFS makkelijk zal worden verkocht. Niemand wil graag badwill afschrijven.’ Huysmans stelt dat de leaseactiviteiten slechts voor vijftien procent zijn verbonden met de importeurschappen van Kroymans. Ook spreekt hij tegen dat er bij verkoop sprake zal zijn van badwill. Waarom KFS begin dit jaar uit de Kroymans-groep werd getild, is onduidelijk. Volgens Huysmans was het de uitkomst van een strategische heroriëntatie, onder regie van adviesbureau KPMG. Wat er met de mogelijke verkoopopbrengst van KFS gebeurt, is niet bekend. (EW)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding