Overname Volvo door Geely nagenoeg rond

Ford gaat komende zondag (28 maart 2010) zijn Zweedse dochter Volvo Cars verkopen aan het Chinese Zhejiang Geely Holding Group. De Chinezen zouden aan Ford 1,8 miljard dollar betalen, oftewel 1,3 miljard euro. Verder wordt nog 750 miljoen dollar aan werkkapitaal geworven.

Dat meldt Financial Times. Ongeveer de helft het noodzakelijke geld zou moeten komen van de Europese banken en de andere helft van China. Vice-president Xi Jinping van China zal zaterdag in het kader van staatsbezoek naar Zweden gaan. Volgens ingewijden zou de deal zondag of maandag definitief rond zijn. Vorige week vrijdag hebben nog gesprekken plaatsgevonden tussen Geely en Ford op het hoofdkantoor in Detroit.

Ford wil geen commentaar geven op de zaak, behalve dan dat het verwacht dat de deal ‘eind van de maand’ rond zal zijn. Vijf- tot achthonderd miljoen dollar moet worden gefinancierd door de Europese investeringsbank  (EIB) en door de Zweedse en Belgische regeringen moeten daarvoor garant staan. Ruwweg vijfhonderd miljoen komt van Zweedse banken. Het resterende bedrag komt van Chinese banken, van lokaal Chinees bestuur en van Geely zelf.

Ford heeft ongeveer gedurende een jaar gesprekken gevoerd met diverse belangstellenden voor de verkoop van Volvo. Het is de grootste autofabrikant die door de Chinezen is overgenomen en het eerste premiummerk. Geely heeft beloofd dat het Volvo Cars zal laten functioneren als een apart bedrijf om het premium imago niet te schaden. Er zullen nog veel leveringsovereenkomsten voor de korte en lange termijn worden gesloten met Ford, die onder meer motoren aan Volvo levert. Als Volvo definitief verkocht is, heeft Ford zich van al zijn overzeese merken ontdaan (Aston Martin, Jaguar, Land Rover en Volvo Cars).     

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Overname Volvo door Geely nagenoeg rond - Automobielmanagement.nl

Overname Volvo door Geely nagenoeg rond

Ford gaat komende zondag (28 maart 2010) zijn Zweedse dochter Volvo Cars verkopen aan het Chinese Zhejiang Geely Holding Group. De Chinezen zouden aan Ford 1,8 miljard dollar betalen, oftewel 1,3 miljard euro. Verder wordt nog 750 miljoen dollar aan werkkapitaal geworven.

Dat meldt Financial Times. Ongeveer de helft het noodzakelijke geld zou moeten komen van de Europese banken en de andere helft van China. Vice-president Xi Jinping van China zal zaterdag in het kader van staatsbezoek naar Zweden gaan. Volgens ingewijden zou de deal zondag of maandag definitief rond zijn. Vorige week vrijdag hebben nog gesprekken plaatsgevonden tussen Geely en Ford op het hoofdkantoor in Detroit.

Ford wil geen commentaar geven op de zaak, behalve dan dat het verwacht dat de deal ‘eind van de maand’ rond zal zijn. Vijf- tot achthonderd miljoen dollar moet worden gefinancierd door de Europese investeringsbank  (EIB) en door de Zweedse en Belgische regeringen moeten daarvoor garant staan. Ruwweg vijfhonderd miljoen komt van Zweedse banken. Het resterende bedrag komt van Chinese banken, van lokaal Chinees bestuur en van Geely zelf.

Ford heeft ongeveer gedurende een jaar gesprekken gevoerd met diverse belangstellenden voor de verkoop van Volvo. Het is de grootste autofabrikant die door de Chinezen is overgenomen en het eerste premiummerk. Geely heeft beloofd dat het Volvo Cars zal laten functioneren als een apart bedrijf om het premium imago niet te schaden. Er zullen nog veel leveringsovereenkomsten voor de korte en lange termijn worden gesloten met Ford, die onder meer motoren aan Volvo levert. Als Volvo definitief verkocht is, heeft Ford zich van al zijn overzeese merken ontdaan (Aston Martin, Jaguar, Land Rover en Volvo Cars).     

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding