Veel toehoorders – voornamelijk wagenparkbeheerders – reageerden na afloop van het congres ontsteld. De Verenigde Nederlandse Fleetowners (VNF) heeft veel ‘klachten’ over deze grievende opmerking jegens Marokkaanse chauffeurs binnengekregen. VNF-voorzitter Martin Lans kaart het onderwerp dan ook aan op de website van zijn vereniging.

Van Woerkom sprak die middag vanuit zijn positie als lid van de klankbordgroep Anders Betalen voor Mobiliteit. In zijn toespraak gaf hij het voorbeeld van zijn vrouw die ‘slechts’ vierduizend kilometer per jaar rijdt. Zij zou minder voor een auto moeten betalen dan iemand die jaarlijks honderdduizend kilometer aflegt. Iemand uit de zaal opperde of zijn vrouw dan niet beter een taxi zou kunnen nemen, dat zou goedkoper zijn. Daarop antwoordde Van Woerkom deze oplossing niet te prefereren omdat er wel eens een Marokkaan achter het stuur van de taxi zou kunnen zitten. "De zaal viel stil – iedereen wachtte op een vervolg – op de clou van wat als grap bedoeld moest zijn. Maar er kwam geen vervolg. Veel mensen uit de zaal reageerden na afloop ontsteld op de opmerking", aldus Lans. De volgende spreker die zich aandiende, directeur Ton Ketelaars van Heliview, begon zijn toespraak met de mededeling dat hij als fervent taxigebruiker nooit problemen heeft gehad met Marokkaanse taxichauffeurs. Hij liet duidelijk merken afstand te nemen van de opmerking van Van Woerkom.

Guido van Woerkom laat vandaag in een reactie weten spijt te hebben van de uitspraak. Hij wilde slechts het verschil in kwaliteit van taxivervoer in Nederland aan de orde stellen, dit in reactie op een vraag uit het publiek. Hij heeft niet de bedoeling gehad om chauffeurs uit verschillende culturen te beledigen en hij heeft spijt van de gedane uitspraak.

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding