De internationale leasewereld ziet momenteel met spanning uit naar het uitkomen van de ontwerptekst van de nieuwe IFRS-richtlijnen voor de verslaglegging over leasing. De nieuwe accountingregels moeten onder andere meer transparantie brengen in leaseovereenkomsten in de jaarrekeningen. Als de nieuwe regels doorgaan, zullen ze ingaan per boekjaar 2013. De binnenkort te verschijnen ontwerptekst is het laatste concept. Hier kan op gereageerd worden, waarna de definitieve standaard eind 2011 gepubliceerd zal worden.

De kern van de voorgestelde regels is dat elke leaseverplichting op de balans van de lessee gepresenteerd wordt. Dat betekent dat het huidige onderscheid tussen operational lease en financial lease gaat verdwijnen. En dat heeft grote gevolgen voor zowel leasenemers als leasegevers, zegt Evelyn Vinke-Smits van de segmentgroep Leasing van KPMG. "De begrippen operational lease en financial lease verdwijnen en zullen plaats maken voor het zogenaamde ‘right of use’-model. De mogelijkheid tot off balance-financiering verdwijnt hiermee zo goed als zeker, waarmee de leaseovereenkomst dus op de balans van de leasenemer komt te staan."

 

Dat laatste kan bij bedrijven die leasen leiden tot financieringsmoeilijkheden. De solvabiliteit kan namelijk negatief worden beïnvloed als plots allerlei (lease)zaken op de balans komen.

 

Meer hierover in Automobiel Management 13 van 13 augustus.

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding