Door deze mobiliteitsoplossing kunnen de inwoners van Hamburg altijd en overal instappen en wegrijden en bovendien gratis parkeren. De Smarts zijn voorzien van de modernste Carsharing-telematica en van een innovatief dak met zonneceltechniek. Bij het car2go-project in Hamburg werkt Daimler samen met autoverhuurder Europcar. Beide ondernemingen hebben daartoe een joint venture opgericht, waarin Europcar een meerderheidsbelang van 75 procent heeft.

Na de succesvolle pilotprojecten van car2go in de Duitse stad Ulm en in Austin in Texas, wordt de internationale lancering van car2go nu in Hamburg ingeluid. De start staat gepland in maart 2011 met driehonderd auto’s. Afhankelijk van de vraag zal het beschikbare wagenpark worden uitgebreid. De burgemeester van Hamburg, Christoph Ahlhaus: "Ik ben blij dat wij de eerste miljoenenstad in de wereld zijn waar car2go wordt ingevoerd."

Senator voor stadsontwikkeling en milieu Anja Hajduk vult aan: "Wie iedere dag opnieuw een parkeerplaats moet zoeken, wie bij een belangrijke verkeersader woont of wie in het spitsuur vaak in de file staat, weet dat het zinvol is om het autoverkeer in de stad te reduceren. Daarbij helpt een car2go als een alternatief voor de eigen auto. Het is een goed concept voor diegenen die meestal voor een andere vorm van vervoer kiezen, maar af en toe een auto nodig hebben." Thomas Weber van Daimler AG is verantwoordelijk voor het concernonderzoek en ontwikkeling van Mercedes-Benz Cars: "Daimler heeft zich met car2go ten doel gesteld, een antwoord op de toekomstige uitdagingen in het stadsverkeer te vinden. Bovendien biedt car2go een ideale basis voor nieuwe aandrijvingstechnologieën, zoals bijvoorbeeld elektromotoren."

De samenwerking biedt voor beide partijen voordelen: car2go kan profiteren van de ervaring van Europcar op het gebied van wagenparkbeheer en -logistiek en gebruik maken van het Europcar-netwerk om, naast de eigen car2go Shops, meer locaties voor registratie te kunnen aanbieden. Anderzijds vormt car2go voor Europcar een innovatieve aanvulling op het bestaande portfolio van producten en diensten.

De resultaten van de pilotprojecten in Ulm en Austin zijn goed: in Ulm maken nu al meer dan twintigduizend klanten gebruik van de tot nu toe tweehonderd Smarts die eind dit jaar plaats maken voor driehonderd nieuwe smart car2go editions. Sinds het begin van het project in maart 2009 werden meer dan 350 duizend ritten gemaakt waarbij de klanten meer dan vier miljoen kilometer aflegden. Vooral de mogelijkheid om spontaan een enkele rit te kunnen maken, spreekt klanten aan: negen van de tien ritten eindigen op een andere locatie dan waar ze begonnen.

In Hamburg is de zone waarin de auto’s van car2go spontaan of met een voorafgaande reservering kunnen worden gehuurd in eerste instantie beperkt tot de binnenstad met een oppervlakte van rond 65 vierkante kilometer. Dit gebied is bijzonder geschikt voor car2go, omdat daar het aantal inwoners per vierkante kilometer en de vraag naar individuele mobiliteit bovengemiddeld hoog zijn en de smart tegelijkertijd optimaal gebruik maakt van de beschikbare parkeerruimte. De huurprijs in Hamburg bedraagt 29 cent per minuut of maximaal 14,90 euro per uur, waarbij automatisch het gunstigste tarief berekend wordt. Deze all-in-prijs omvat brandstof, verzekering, gereden kilometers, belasting en parkeerkosten. Voor de registratie als gebruiker moet eenmalig 29 euro worden betaald, daarna is er geen sprake van een borgsom, minimale besteding of jaarlijkse of maandelijkse bijdrage. Er wordt alleen maar betaald voor de werkelijke gebruiksduur. Geregistreerde car2go-klanten profiteren bovendien van speciale voordelen bij elke huurtransactie via Europcar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding