Bovendien worden ‘zuinige auto’s’ extra hard getroffen. "De stimulans om een wagenpark te vergroenen, krijgt een forse deuk".

De nieuwe BTW-regels hadden eigenlijk kostenneutraal moeten uitpakken. Dat het echter zo in de papieren dreigt te lopen, komt volgens Martin Lans, voorzitter van de Verenigde Nederlandse Fleetowners (VNF), doordat de woon-werkkilometers in de nieuwe regeling als privé worden aangeduid. Onder de bijtellingregels zijn die kilometers zakelijk. "Daardoor vallen vrijwel alle auto’s onder het nieuwe regime. Ook die waarvoor een verklaring geen privégebruik is afgegeven."

Bovendien geldt nu (met terugwerkende kracht vanaf juli) een vaste jaarlijkse BTW-correctie van 2,7% van de catalogusprijs. Voorheen was die correctie gekoppeld aan de hoogte van het bijtellingtarief. Hoe zuiniger de auto, hoe minder correctie. Lans: "Ook die wijziging pakt duurder uit. Vooral als het park uit zuinige auto’s bestaat."

Volgens de VNF krijgt de stimulans voor bedrijven om hun wagenpark te vergroenen, een forse deuk. "Via de achterdeur wordt de werkgever nu belast of gecorrigeerd voor wat eerst door de voordeur werd gegeven", aldus Lans.

Vorige week maakte het Financieele Dagblad bekend dat de fiscus wordt overspoeld door bezwaarschriften. Een woordvoerder van de Belastingdienst bevestigt inderdaad de vloedgolf aan bezwaarschriften.

Ook enkele VNF-leden vrezen voor een flinke strop. Een bedrijf met zo’n 2000 leaseauto’s zou er een miljoen euro bij inschieten als de regels worden doorgezet. Vooral bedrijven die de btw-correctie toepasten over de werkelijke autokosten, gaan er heel hard op achteruit.

Ter illustratie voert Lans een auto op met een catalogusprijs van 25.000 euro. Onder de nieuwe regels moet een correctie worden toegepast van 2,7%, ofwel 675 euro. Als dat een auto uit de zuinige 14% categorie betreft, is die correctie 255 euro minder dan voorheen (420 euro). In de 20% categorie is het nog altijd 75 euro minder (600 euro) wat kan worden verrekend. Alleen als de auto onder de gewone bijtelling valt, wordt de correctie 750 euro. Een voordeel van 75 euro.